Značenje i porijeklo prezimena ŠTIVORIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠTIVORIĆ: Povijest i genealogija obitelji Štivorić

Prezime Štivorić jedno je od mnogih prezimena koja se javljaju u Hrvatskoj. Povijest prezimena Štivorić seže unatrag stoljećima i obitelj Štivorić ima duboke korijene u hrvatskom društvu. Značenje prezimena Štivorić još uvijek može biti predmet rasprave i tumačenja.Prezime Štivorić potječe od imena koje se koristilo kao nadimak za osobu koja je bila pismena ili je imala veze s pismenosti.

Riječ "štivor" može se povezati s riječima "štiva" ili "štiviti", što znači pisati, čitati ili se baviti pisanjem. Prezime Štivorić može se stoga interpretirati kao prezime koje je povezano s obrazovanim ili intelektualnim pojedincima u prošlosti.Obitelj Štivorić je vjerojatno nastala u nekom ruralnom području Hrvatske i postepeno se širila na druga mjesta. Prvi poznati nositelji prezimena Štivorić potječu iz 18.

stoljeća i dokumentirani su na otoku Krku. Odatle se obitelj proširila na različite dijelove Hrvatske, kao što su Dalmacija, Istra i Slavonija.Genealogija obitelji Štivorić može biti izazovna za istraživanje, posebno s obzirom na činjenicu da su mnji nositelji prezimena Štivorić živjeli u ruralnim područjima i da su zapisi iz prošlosti često nepotpuni ili nedostupni. Ipak, uz pomoć crkvenih knjiga, matičnih registara i drugih izvora, moguće je pratiti obiteljsko stablo i otkriti veze između različitih grana obitelji Štivorić.Prezime Štivorić danas je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali i dalje postoje nositelji prezimena koji su ponosni na svoje naslijeđe i svoje korijene.

Mnogi članovi obitelji Štivorić aktivni su u istraživanju svoje genealogije i očuvanju obiteljske povijesti.U zaključku, prezime Štivorić ima bogatu povijest i duboke korijene u Hrvatskoj. Njegovo značenje može se povezati s pismenošću i obrazovanjem, a obitelj Štivorić ima razgranatu genealogiju koja seže unatrag stoljećima. Iako je prezime relativno rijetko danas, nositelji prezimena Štivorić još uvijek njeguju svoje naslijeđe i grade mostove s prošlošću svoje obitelji.