Značenje i porijeklo prezimena ŠABULIĆ

Značenje i porijeklo prezimena ŠABULIĆ: Povijest i genealogija obitelji Šabulić

Odlomak broj 1: Povijest i genealogija obitelji ŠabulićPrezimena često predstavljaju dragocjeni dio naše povijesti, otkrivajući nam detalje o našim precima i njihovim putovima kroz vrijeme. Jedno od takvih prezimena je i Šabulić. Značenje i porijeklo prezimena Šabulić duboko je ukorijenjeno u povijest regije s kojom je povezano.Prezime Šabulić potječe iz Hrvatske, a njegovo značenje ima veze s kulturnim i jezičnim kontekstom.

Prema nekim izvorima, prezime Šabulić potječe od osobnog imena "Šabul", koje je bio uobičajeno u ranijim razdobljima. Ime "Šabul" može se povezati s izrazom "šablja" koji označava vrstu vojnog oružja. Prezime Šabulić tako može imati značenje "povezano s oružjem" ili "pripadnik vojne obitelji".Pored značenja, važno je istražiti i genealogiju obitelji Šabulić. Prema dostupnim podacima, Šabulići su bili prisutni u regiji Slavonije i Baranje tijekom 18.

i 19. stoljeća. Mnogi članovi obitelji bili su zaposleni u poljoprivredi, dok su drugi radili kao obrtnici ili trgovci.

Genealoška istraživanja mogu otkriti veze između različitih grana obitelji Šabulić i njihovu migraciju između različitih mjesta.Interesantno je napomenuti da su prezimena često podložna promjenama tijekom vremena. Obitelji Šabulić možda su se susretale s tim promjenama u zapisima o prezimenima, posebno tijekom administrativnih procesa poput popisa stanovništva ili pri registraciji građana.U zaključku, prezime Šabulić ima bogatu povijest i genealogiju koja seže unatrag stoljećima. Njegovo značenje povezano je s vojnim aspektom ili oružjem, dok je njegovo porijeklo duboko ukorijenjeno u regiji Slavonije i Baranje. Istraživanje genealogije obitelji Šabulić može pružiti zanimljive uvide u njihovu prošlost i nasljeđe.