Kako napraviti griz

Kako napraviti griz

Griz može biti mliječni obrok ili zanimljiv desert

Bez obzira koliko godina imate, ako vas netko pita što ste voljeli jesti kad ste bili mali, sjetit ćete se omiljenog maminog slatkog mliječnog obroka, koji ste jeli doma, kod bake, u vrtiću i u školi. Obilježio je svačije djetinjstvo i kao najbrža zdrava slastica, spravlja se brže i od palačinki. Istina, griz može biti mliječni obrok ili zanimljiv desert, jer mu možete dodavati puno toga kao dekoraciju ili začin koji mu mjienja okuse po želji.

Griz je najednostavnija brza hrana za male i velike, a treba vam samo pola litre mlijeka, pet žlica griza, dvije žlice šećera, malo soli, vanilin šećer i možete krenuti u pripremu, za svega par minuta ćete imati pune zdjelice ili šalice kuhanog griza. Zakuhajte mlijeko na srednjoj vatri, smanjite vatru i postepeno dodajite pripremljenu mješavinu griza, šećera, soli i vanilin šećera, neprekidno miješajući da se ne zgruda i da dobijete glatku masu, kada male kuglice griza počnu bubriti počinje zgušnjavanje griza.

Griz na mlijeku, vodi i koje mlijeko izabrati

Za kuhanje griza se najčešće koristi mlijeko, ali ako iz bilo kojeg razloga ne koristite mlijeko, možete ga skuhati i na vodi. Griz na mlijeku, vodi i koje mlijeko izabrati je stvar vašeg izbora, bitni su samo pravi omjeri u količinama sastojaka, jer kuglice griza jednako bubre u svim tekućinama. Možete malo i eksperimentirati, kuhati ga sa drugim vrstama mlijeka, kao što su kokosovo, sojino, zobeno ili bademovo mlijeko, dobit ćete zanimljive nove okuse omiljenog obroka.

Griz ne kuhajte u prevelikim količinama, jer ga je teško zgrijati kada se ohladi a da bude onako kremast kakav je kad se tek skuha, a toliko brzo se priprema da je najbolje uvijek pripremiti svjež obrok i jesti ga toplog. Neki pri kuhanju dodaju kockicu maslaca koji također sprječava stvaranje grugica. Za posipanje mogu poslužiti cimet, kakao, čokoladne mrvice, šarene šećerne mrvice, komadići raznog suhog voća, razno svježe voće, nasjeckani ili samljeveni orašasti plodovi, čak i mak, ali njega je bolje umiješati.

Kako još možete dekorirati griz

Sada kada je jasno da za spravljanje griza nisu potrebne neke posebne kulinarske vještine, možete često raditi omiljeni dječji doručak ili slasnu i laganu večeru. Ostaje da budete kreativni i vidite kako još možete dekorirati griz ako ga želite pretvoriti u ukusnu slasticu. Naribanu koricu od limuna ili narače pomiješanu sa šećerom također možete koristiti kao posip. Ispišite ime svakog djeteta čokoladnim preljevom iz tube, to će im se svidjeti i neće moći zamijeniti zdjelice.

Čokoladnim preljevom u tubi možete ispisati i kratke i vesele poruke ili samo nakapajte male čikoladne točkice po kuhanom grizu. Kuhani griz možete ukrasiti malim, šarenim pužićima od eurokrema ili male poljupce od nekih sličnih slatkih namaza, sve to začas napravite vrećicom za ukrašavanje torti. Od bobičastog voća napravite smajliće ili druge likove, koje možete složiti i od malih bombončića, dajte mašti na volju, djeca vole takvu veselu i zabavnu hranu i takve obroke pojedu i djeca koju treba moliti da jedu bilo koju hranu.


Tagovi: