Nashi kruška gdje kupiti

Nashi kruška gdje kupiti

Što je Nashi kruška?

Nashi kruška se opisuje kao novodobivena vrsta kruške koja je nastala križanjem raznih autohtonih kineskih sorti koje nisu poznate u ostatku svijeta. Ova kruška je plod kombinacije autohtonih vrsta te podvrsta roda Pyrus. U Hrvatskoj je Nashi kruška rijetka, i često se smatra križancem između kruške i jabuke. Izgled ovog voća može prevariti, ono je okruglo kao jabuka i krasi ju smećkasta boja kao na mnogim sortama krušaka u Hrvatskoj. Nashi se često naziva i japanskom, tajvanskom ili kristalnom kruškom.

Kako izgleda? Navedena kruška zapravo dolazi iz porodica ruža i raste na drvetu koje postiže 20 metara visine. Na tamnosmeđim granama rasu ovalni i tamno zeleni listovi i brojni plodovi. Plod Nashi kruške naraste do 4 centimetara, oblikom je okrugao, a kožica je tvrda te hrapava s vidljivim manjim tamnosmeđim točkicama. Unutrašnjost kruške je svijetle boje s točkicama, i ona je veoma sočna te bogata vodom. Sjemenke se nalaze u sredini ploda. Ona je dobra za ljudsko zdravlje i smatra se lijekom za mamurnost.

Kako se uzgaja Nashi kruška?

Da bi Nashi kruška mogla rasti i roditi plodove, potreba joj je topla i mediteranska klima. Kako bi preživjela nužna su joj topla ljeta i pravilno raspoređen raspored oborina tijekom cijele godine. Vlaga zraka joj pogoduje. Što je s tlom? Ova kruška ne zahtijeva posebno tlo, ona se sadi u jednako tlo kao i europske sorte. Stablo će češće biti dvogodišnje nego trogodišnje, no ovo ovisi o samoj sorti. Sama cvatnja se odvija poprilično rano, što znači da mraz može bitno utjecati na njene plodove. Rodi krajem ljeta, a sami plodovi se moraju veoma pažljivo skladištiti i prevoziti jer je plod osjetljiv.

Nashi kruška nije najpoznatija vrsta kruške u Hrvatskoj, no radi jednostavnosti uzgoja zanimanje za nju raste. Da li je poželjna konzumacija ove kruške? Svakako. Navedena sorta je bogata ugljikohidratima, proteinima, masnoćama, dijetalnim vlaknima, vitaminima A, C i E, B vitamini, željezom, kalijem, kalcijem, magnezijem, fosforom. Njenom konzumacijom ostvarujemo sljedeće: Poboljšavamo rad crijeva i potičemo mršavljenje, jačamo kardiovaskularni sustav, smanjuje rizik od moždanog te srčanog udara, sprječava bakterijske te virusne infekcije.

Gdje se može kupiti Nashi kruška?

Pitate se gdje kupiti Nashi krušku? U Hrvatskoj uglavnom možete kupiti sadnice za Nashi kruške, rijetko gdje ćete pronaći plod. Cijena sadnice iznosi oko 13.17 eura. Sadnice se mogu kupiti putem oglasa ili preko raznih OPG imanja. Kako se čuva Nashi kruška? Ako kupujete plod, potrebno je pripaziti na zrelost. Konzumacija nezrelog ploda može dovesti do probavnih smetnji. Ovaj plod je često mekaniji. Nashi kruška može jako dugo ostati u hladnjaku bez zamrzavanja. Ipak, određene sorte imanju nešto tanju kožicu i morate paziti da ih ne oštetite kako ne bi propale.

Ova kruška se često čuva u podrumu ili na hladnom te tamnom mjestu. Može trajati do 3 mjeseca nakon berbe. Što se plod duže čuva, on postaje zrelijim. Gdje se sve može koristiti? Nashi se najčešće jede sirova, prethodno oguljena i kao dio voćne salate ili samostalno. Krušku je najbolje jesti hladnu. Okus je veoma sladak i sočan, a hrskavost podsjeća na jabuku. Od ove kruške mogu se raditi kolači, sokovi, kompot.


Tagovi: