Gdje zamijeniti stare funte

Gdje zamijeniti stare funte

Zamjena za stare funte

Tijekom posljednjeg tjedna u rujnu 2022. godine, stanovnici Ujedinjenog Kraljevstva su bili prisiljeni potrošiti otprilike 11 milijardi funti u papirnatim britanskim novčanicama koje će biti povučene iz optjecaja do 30. rujna, te se ove stare funte više ne budu koristile. Prema izvješću Bloomberga, ovog petka, više od 6 milijardi funti vrijednih novčanica u apoenu od 50 funti i više od 5 milijardi funti vrijednih novčanica u apoenu od 20 funti više neće biti legalno sredstvo plaćanja, kako je objavila Banka Engleske (BoE). Ovaj povlačenje obuhvaća otprilike 360 milijuna novčanica. Ova dva apoena se povlače kako bi bile zamijenjene plastičnim novčanicama izrađenim od polimera. Time će se u petak zatvoriti era papirnatih funti. Banka Engleske je najavila da će polimerne novčanice s likom nedavno preminule kraljice Elizabete II. i dalje biti u upotrebi. Središnja banka Ujedinjenog Kraljevstva je započela s izdavanjem polimernih novčanica u apoenima od 20 funti 2020. godine, tvrdeći da su trajnije od papirnatih i teže za krivotvorenje nego što je to bio slučaj kod stare funte.

Zašto se mijenjaju stare funte?

Nakon isteka roka trajanja, stare funte novčanice bit će zamjenjive samo u prostorijama Banke Engleske ili u poštanskim uredima. Iako Banka Engleske prelazi na suvremenije materijale za izradu novčanica od vremena kada su postojale stare funte, još nisu u razmatranju ukidanje gotovinskog novca u svakodnevnim transakcijama, unatoč rastuće popularnosti bezgotovinskih načina plaćanja. Direktorica trezora Banke Engleske, Sarah John, je istaknula onda kako će proći još mnogo vremena prije nego što društvo bude spremno za potpuni prijelaz na bezgotovinska plaćanja. Između 2017. i 2020. godine, broj britanskih građana koji su koristili gotovinu najmanje jednom mjesečno više se nego udvostručio, dosegnuvši brojku od 7,4 milijuna. Ovaj trend je ubrzala pandemija koronavirusa, koja je dodatno potaknula bezgotovinska plaćanja. Očuvanje gotovinskih plaćanja je dio šireg nastojanja Banke Engleske da održi britanski platni sustav relevantnim i u skladu s očekivanjima korisnika. Također, dužnosnici su razmišljali o izdavanju digitalne verzije britanske funte kako bi olakšali elektronička plaćanja i pružili korisnicima sigurnost koju ne bi imali s kriptovalutama.

Gdje se mogu zamijeniti stare funte?

Mnogi koji žive izvan Velike Britanije se pitaju što učiniti ukoliko imaju stare funte kod sebe. uobičajeni je način vratiti stare funte u poštanskim uredima ili u Središnjoj banci Velike Britanije, no to može biti komplicirano ako ne živite na području Velike Britanije i ne želite ili ne možete odvojiti vrijeme i novac kako biste otputovali do tamo i vratili ih. Jedno od stvari koje možete napraviti kako bi se riješili ovog novca i dobili novce za to je otići u zalagonice ili pronbaći otkupljivača za razne valute. Preko oglasnika možete pronaći razne osobe i firme koje se bave numizmatikom i vrše otkup novčanica i kovanica iz različitih krajeva svijeta i različitih povijesnih razdoblja, pa tako otkupljuju i stare britanske funte. Ako posjedujete stare britanske funte ili njihove kovanice, slobodno se javite njima kako bi Vam napravili procjenu i dali Vam ponudu za njih. Nema potrebe da Vam nepotrebno stoje u ladici ako možete za njih dobiti novce. Istovremeno se riješite tereta i usput zaradite.


Tagovi: