Kako napraviti vruću čokoladu

Kako napraviti vruću čokoladu

Kako se priprema vruća čokolada?

Čista kakao, bez prisustva šećera, sadrži razne nutritivne vrijednosti. Na 100 grama sadrži približno 340 kalorija, obiluje vlaknima u količini od otprilike 30 grama, te ima oko 24 grama bjelančevina. Osim toga, obiluje antioksidansima koji pridonose zaštiti krvnih žila i predstavlja vrijedan izvor željeza. Kada se priprema vruća čokolada, može se koristiti tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa, prepoznatljivu po sadržaju od 70% ili više kakaa ili kakaove mase. Takva čokolada ima iznimne nutritivne vrijednosti i može se konzumirati svakodnevno, ali umjereno. Preporučuje se unositi 1 do 2 kockice dnevno kako biste održali dobro opće zdravlje. Kada se priprema vruća čokolada, umjesto običnog kravljeg mlijeka, mogu se koristiti različita biljna mlijeka. Postoji širok izbor biljnih mlijeka, a ako želite pojačati čokoladni okus, dobar izbor je sojino mlijeko s okusom čokolade. Ostali sastojci, poput zgušnjivača ili ulja, dodaju se kako bi se postigao određeni okus ili tekstura vruće čokolade. Kalorijski sadržaj vruće čokolade ovisi o tim dodacima. Najkaloričnija verzija uključuje kremu ili šlag zbog njihove visoke razine šećera.

Vruća čokolada bez vrhnja

Za pripremu guste i kremaste vruće čokolade bez vrhnja, s malim brojem sastojaka, možete slijediti ovaj recept koji će rezultirati čokoladom s teksturom sličnom pudinga. Od sastojaka će Vam trebati 250 mililitra biljnog čokoladnog mlijeka, 15 grama kakao praha bez dodanog šećera, 15 grama gustina, 40 grama tamne čokolade ili čokolade za kuhanje prethodno nasjeckane, 15 grama javorovog sirupa ili meda te prstohvat soli. Kako bi se pripremila vruća čokolada bez vrhnja, prvo počnite tako da pomiješate tapioka škrob s malo biljnog čokoladnog napitka dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte preostali biljni čokoladni napitak u posudu s pastom od tapioka i miješajte na laganoj vatri. Kada se smjesa sjedini, dodajte kakao prah, sol, javorov sirup i nasjeckanu tamnu čokoladu dok neprestano miješate. Nastavite kuhati i miješati dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Kada postignete željenu konzistenciju, maknite posudu s vatre. Kada je napravljena vruća čokolada, možete po želji posipati s dodatnim komadićima tamne čokolade, kokosovim pahuljicama ili prženim sjeckanim lješnjacima prije posluživanja.

Vruća čokolada s lješnjakom

Kako bi se pripremila vruća čokolada s prepoznatljivim okusom lješnjaka, od sastojaka će Vam trebati 250 mililitra biljnog napitka od lješnjaka, 15 grama kakao praha bez dodanog šećera, 20 grama brašna od lješnjaka, 40 grama tamne čokolade ili čokolade za kuhanje prethodno nasjeckana na sitne komadiće, 15 grama javorovog sirupa ili meda, prstohvat soli, 1 jušna žlica nasjeckanih prženih lješnjaka te po želji jedna kap arome lješnjaka. Počnite sjeckanjem lješnjaka i čokolade kako biste ih pripremili za dodavanje u vruću čokoladu. Pomiješajte malu količinu biljnog napitka s brašnom od lješnjaka, a zatim postupno dodajte preostali biljni napitak i brašno od lješnjaka, miješajući na laganoj vatri. Važno je napomenuti da brašno od lješnjaka apsorbira dosta tekućine, pa prilagodite količinu biljnog napitka prema svojim željama. Nakon što se smjesa počne zgusnjavati, dodajte ostale sastojke, osim nasjeckanih prženih lješnjaka, i nastavite miješati na laganoj vatri dok smjesa ne postane gusta i kremasta. Na kraju se može vruća čokolada poprskati s nasjeckanim prženim lješnjacima za dodatnu aromu i teksturu.


Tagovi: