Kako skuhati kestene
Kestene za pečenje zarežite, ali ne zarezujte ih za kuhanje
Stgla je jesen, a s njom i najdraža jesenska poslastica, kesteni kojima se vesele veliki i mali, a još veći užitak je ako ih sami skupite i uberete u šumi. Tek skupljeni kesteni mogu stajati najviše tjedan dana, najviše dva tjedna, čak i ako ih čuvate na suhom, tamnom i hladnom mjestu, a onda ih morate potrošiti. Iako većina ljubitelja kestena tvrdi da ih uvijek treba zarezati, ipak, kestene za pečenje zarežite, ali ne zarezujte ih za kuhanje.
Kestene za kuhanje ne zarezujete, jer će smeđa boja sa ljuske tijekom kuhanja pofarbati meso kestena i neće biti onako bijelo žućkasto kakvo treba biti. Prvo se kesteni koje ćete kuhati moraju pregledati i prebrati, baciti sve koji imaju rupicu na sebi i koji šuplje odzvanjaju prilikom treskanja na uhu, zatim namoče u mlaku vodu da na sat vremena, iz njih izađu i isplivaju na površinu svi crvići, prljavština i drugi kukci, zatim se isperu, naliju hladnom vodom i kuhaju 45 minuta do sat vremena.
Kako najjednostavnije očistiti kuhane kestene
Istina je da se zarezani kesteni kraće kuhaju, gotovi su nakon 20 minuta, jer vrelina brže prodire ispod zarezane "kožnate " kore i do mesa kestena, a lakše ih je i guliti, ali vaš kesten pire će biti smeđ ili smeđkast. Naučite kako najjednostavnije očistiti kuhane kestene, ako ste ih kuhali cijele, što je najispravnije. Pustite ih da se ohlade u vodi u kojoj su se kuhali ili ih ocijedite i ohladite u cjedilu ili ih prelijte hladnom vodom.
Kestene dok su još mlaki gulite oštrim nožićem tako da im odrežete onu svijetlu kapicu na njima, a onda kožu i membranu (opnu ispod kože, košuljicu koja oblaže meso)kestena skidajte u krug, kao da gulite jabuku, zato trebate oštar nožić. Možete ih jesti odmah čim ih ogulite, možete ih dodavati raznim salatama koje će uz njihov orašasti okus dobiti posve drugačiji štih, a možete ih koristiti u drugim slanim i slatkim jelima uz prikladnu mehaničku i tehničku doradu.
Kako sve možete koristiti kuhane kestene
Svaka bolja slastičarnica u jesen nudi fini kesten pire, slasne kriške torte od kestena i druge slastice od kestena, a sve ih možete pripremiti i sami u svom domu. Ako naučite kako sve možete koristiti kuhane kestene, nećete ostati samo na slasticama, naći će se usitnjeni nožem ili u blenderu u juhama, mogu biti dodatak varivima, gulašima, dobro se slažu s gljivama i mesom od divljači, a možete ih protisnuti kroz prešu i poslužiti kao pire uz glavno jelo.
Kestene možete koristiti za pripremu kestenovog brašna, nekada su se samljeveni koristili kao zamjena za kavu. Brašno i pire od kestena su visoko cijenjeni jer kesteni sadrže dvostruko više škroba od krumpira. Kesteni sadrže minerale, vitamine, bjelančevine, masti, ugljikohidrate i jedini su orašasti plod koji sadrži vitamin C. Iako je kesten voće, svrstano je u šumsko drveće, grčka vojska je preživjela povlačenje iz Male Azije 401 godine prije Krista zahvaljujuću kestenima, a najstariji kesten je na Etni, star je između 2000 - 4000 godina.
Tagovi: