Tko ima pravo na osobnog asistenta

Tko ima pravo na osobnog asistenta

Tko je osobni asistent?

Osobni asistent je ključna figura u životu osoba s invaliditetom, te ima potencijal donijeti značajne i pozitivne promjene kako samoj osobi s invaliditetom, tako i njezinoj obitelji. Međutim, u Hrvatskoj, ovaj važan resurs je dostupan tek za otprilike 10% osoba s invaliditetom, što ukazuje na potrebu za boljim razumijevanjem kako ostvariti pravo na osobnog asistenta, što ove usluge obuhvaćaju te kako programi osobne asistencije funkcionišu. Osobni asistent je pojedinac čija je svrha pružiti podršku i usluge osobne asistencije drugoj osobi s invaliditetom. Osobna asistencija za osobe s invaliditetom obuhvaća razne usluge, ovisno o tome o kojoj se vrsti invaliditeta. Na primjer, usluge osobne asistencije za osobe s tjelesnim oštećenjima uključuju pružanje praktične pomoći u svakodnevnim aktivnostima kao što su obavljanje fizioloških potreba ili pomoć u kupovini i obavljanju kućanskih poslova. Također, asistent može biti od pomoći u fizičkim zadacima kao što su prenošenje osobe s kreveta na kolica ili obrnuto.

Kako ostvariti pravo na osobni asistent?

Osim toga, osobni asistent može pružiti pomoć kod obavljanja administrativnih zadataka kao što su posjete banci ili podizanje dokumenata. Također, osobni asistent može pružiti podršku u olakšavanju komunikacije osobe s invaliditetom i okolinom te da igra ključnu ulogu u omogućavanju socijalnih aktivnosti i društvenog uključivanja. Osobna asistencija nije ograničena samo na osobe s tjelesnim oštećenjem. One se također pružaju osobama s drugim vrstama invaliditeta, kao što su gluhe, slijepe, gluhoslijepe osobe, te osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjima. Pravo na osobnu asistenciju ili osobnog asistenta predstavlja ključni korak prema poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. U Republici Hrvatskoj, ostvarivanje prava na osobnog asistenta za osobe s invaliditetom neophodno je kroz suradnju s relevantnim udrugama. U ovom kontekstu, udruge igraju ključnu ulogu. Koja će udruga biti ključna ovisi o specifičnom slučaju osobe s invaliditetom. Prvi i osnovni korak u ovom procesu jest uspostavljanje komunikacije i povezivanje s relevantnom udrugom. Udruga će potom pomoći u prijavi za natječaj programa osobnog asistenta koji se organizira od strane nadležnog ministarstva, naravno, uz uvjet da su osigurana financijska sredstva za tu svrhu.

Kako se financira osobni asistent?

Programi osobne asistencije obuhvaćaju određeni trogodišnji period, te svake tri godine počinje novi period prijave za osobnog asistenta. Za prijavu je potrebno priložiti sve potrebne dokumente kao što su životopis asistenta i Barthelov indeks korisnika osobne asistencije koji ocjenjuje razinu funkcionalnosti i svakodnevnih aktivnosti osobe. Detaljan popis potrebne dokumentacije i obrazaca za osobni asistent može se pronaći na internetu. Vrijeme ulaska u udrugu ključno je kako bi se osigurala mogućnost prijave za sljedeći trogodišnji program. Popis udruga koje su dobile sredstva za pružanje usluga osobne asistencije dostupan je na odluci Ministarstva za raspodjelu sredstava. Program za osobnu asistenciju je osigurano sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske i dijela prihoda od igara na sreću. Osobni asistent može stvoriti značajnu i pozitivnu promjenu u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom. Uz njihovu pomoć, osobe s invaliditetom mogu puno lakše i bolje živjeti, te se ujedno rasterećuje članove obitelji koji su do sada vodili brigu o njima.


Tagovi: