Kako nastaje najezda skakavaca

Kako nastaje najezda skakavaca

Što je najezda skakavaca

Najezda skakavaca je prirodna ciklička pojava kojom se skakavci kreću na području Mediterana uz obalu i priobalnim mjestima u potrazi za hranom. Često se njihova pojava javlja prilikom promjena vremena i nisu karakteristične samo za Mediteran već ovakve pojave se javljaju svugdje u svijetu. Ova prirodna pojava nije opasna za ljude, no veliki broj skakavaca u potrazi za hranom mogu ozbiljno naštetiti poljeprivrednim nasadima i uništiti plodinu u cjelosti.

Najezda skakavaca nije ugodna ni za ljude ni za životinje jer skakavci ulaze svugdje, u kuće, stanove, staje, polja, parkove u gradovima gdje god da se kreću ima ih puno. Svoje domove možete zaštititi komarnicima kako biste mogli prozračivati svoje domove, no kada uđu u hodnike zgrada najbolje je ostaviti ulazna vrata otvorena jer kako su ušli tako će i izaći. Uobičajeno je da se oni pojave u velikom broju iznenada, a jedanko tako iznenada i nestaju i odlaze dalje u potrazi za hranom.

Kada nastaje najezda skakavaca

Skakavci su insekti koji obično žive samostalnim životom, no određene vrste skakavaca koji su u pravilu veći od naših domaćih imaju dvije faze života tokom jedne godine. Znanstvenici su dokazali da takvi skakavci jedan dio godine žive pojedinačnim životom, no drugi dio godine se skupljaju i roje i kreću u pohode. Dok žive samostalno takvi su skakavci prilično lijeni i svojom bojom se prilagođavaju okolini, dakle smeđe ili zelene su boje ovisno gdje se nalaze i obitavaju.

U fazi kada se udružuju mijenjaju svoju boju u žutu ili crnu i vrlo su živahni i nemirni, te razdražljivi, te čak imaju i povišenu tjelesnu temperaturu. U toj se fazi formira roj i nastaje najezda skakavaca koji kreću u potrazi za hranom na udaljene prostore. Najezda skakavaca se može sastojati i do milijun jedinki skakavaca koji su stanju pokriti velike površine poljoprivrednih nasada i u kratkom vremenu ih opustošiti, pa poljoprivrednici ostaju bez ploda svoga rada i truda.

Najezda skakavaca Biblijska pošast

Najezda skakavaca je poznata kao jedna od deset Biblijskih pošasti u Egiptu kada je tadašnji faraon odbio osloboditi židove od služenja. Knjiga Izlaska opisuje kako se Mojsiju ukazao Jahve i pozvao Mojsija da oslobodi svoj narod iz Egipta u doba kada je vladao Ramzes II. Mojisije je molio faraona da pusti židove i da ih odvede u obećanu zemlju, no farao nije imao sluha niti volje da posluša Mojsijeve molbe.

Stoga je prema Knjizi izlaska Egipat poharalo deset pošasti između kojih je bila i najezda skakavaca koji su uništili usjeve i poljoprivredne plodove neophodne za prehranjivanje stanovništva. Prvo se pojavilo pretvaranje vode u krv rijeke Nila, zatim su se pojavile najezde žaba, pa najezde komaraca, rojevi obada, pa je pomrla stoka, pojavile su se kožne bolesti, tuče i oluje, pa su došli skakavci, nakon njih tama, i kao zadnje nakon čega je faraon popustio pomor prvorođenčadi i ljudi i životinja. Stoga se nerijetko u mnogim krajevima velike skupine skakavaca tretiraju sa strahom zbog povijesnih događaja koje Biblija opisuje.


Tagovi: