Kako su se bombe razvijale

Kako su se bombe razvijale

Što su bombe

Naziv bomba dolazi od latinske riječi bombus što u prijevodu znači prasak, tutnjava. Ova naprava je metalni šuplji projektil koji može biti različitih oblika, a u unutrašnjosti naprave se nalazi ekspoloziv. Uz eksploziv koji će osigurati ekspolziju i razaranje cilja u samoj bombi se mogu nalaziti i druga sredstva koja će pojačati razornu moć bombe. To su nuklearni sastojci, kemijski otrovi, biološki otrovi, zapaljiva sredstva, metalni komadići, sve u cilju jače moći u razaranju i uništavanju ljudi i objekata, te drugih oružja.

Bombe su namijenjene uništavanju i koriste se u ratovima, terorističkim napadima, općenito u namjeri da se uništi ljudski život i razori imovina ili neki objekti, kao i oružje protivničke strane. Bomba se može bacati rukom, no postoje i one koje se ispuštaju iz aviona, lansiraju iz podmornica i brodova, a u povijesti je poznato da se u ratovima koristila bomba iz topova. Bomba je nešto što nikada ne donosi dobro bez obzira u koje svrhe se upotrebljava, ona ubija i razara.

Korištenje bombe

Korištenje bombe je namijenjeno isključivo osobama koje imaju stručnu obuku za rukovanje bombama i pripadnici su vojnih postrojbi. Ove se naprave ne smiju koristiti od strane običnih građana i to je zakonom zabranjeno, kao i držanje bombi u svom kućanstvu ili izvan vojnih objekata. Nakon Domovinskog rata mnogi su sudionici kao ratni suvenir zadržali i oružje i bombe, no policija je u jako puno navrata pozivala branitelje i ostale građane koji imaju zadržano oružje, pa i možda neku bombu da to donesu u svoju policijsku postaju i predaju.

Ove naprave su namijenjene za ratovanje i vrlo su opasne u nečijem podrumu ili na nečijem tavanu. Djeca se vole svugdje igrati i zavlačiti, te su vrlo radoznala, stoga ovakvim stvarima nikako nije mjesto ni u jednoj kući.

Bombu koristi vojska u vojne svrhe vježbanja i stvarnog ratovanja, te rukovanje bombama treba biti iznimno oprezno jer neopreznim rukovanjem može doći do prijevremene ekspolozije i uništiti živote.

Bombe i vrste

Bomba i mina nije ista vrsta ekspolozivnog sredstva, mina je eksplozivno sredstvo koje se postavlja te se aktivira trzajem, nagazom na samu minu. U ratovima se na određenim područjima gdje se očekuje prelazak pješčane vojske postavljaju minska polja kako bi protivničku stranu odvratili od daljnjeg napredovanja. Takvih je minskih polja iz Domovinskog rata ostalo jako puno, te i danas postoje u zabačenijim krajevima gdje se očekuje čišćenje zaostalih mina.

Bombe se u vojski dijele na vrste prema namjeni i prema načinu upotrebe. Razlikuju se ručne koje se bacaju rukom i manje su, puščane koje se izbacuju pomoću pušaka koje su izrađene za tu namjenu, kao i tromblonske.

Zatim postoje avionske bombe, vođene koje se lansiraju i rađene su kao projektil koji slijedi svoj cilj, te takve u sebi imaju i elektroniku koja ih upravlja. Dobro je poznata nuklearna bomba koja ima izuzetno veliku razornu moć koja ostavlja i dugogodišnje posljedice zračenja na stanovništvo, biljke, životinje i okoliš, a mogu biti atomska i hidrogenska bomba. Dubinska bomba ima namjenu da mjeri dubinu, odnosno aktivira se kad dotakne dno. Kasetna bomba u sebi sadržava veći broj ekspolozivnih naprava koje su svaka za sebe zasebna bomba.


Tagovi: