Kada je sajam u Benkovcu

Kada je sajam u Benkovcu

Sajam u Benkovcu

Sajam u Benkovcu se održava svaki mjesec desetog u mjesecu tokom ljeta, ali i u drugim mjesecima u malom dalmatinskom gradiću Benkovcu. Ovaj sajam ima stoljetnu tradiciju, te danas ne predstavlja samo lokalni običaj i trgovinu na otvorenom, već predstavlja tradiciju, gostoljubivost i kulturu ovog kraja koja je posjećena i domaćim i stranim posjetiteljima. Sajam u Benkovcu je započeo svoju stoljetnu tradiciju kao lokalni stočni sajam gdje su se okupljali stočari, poljoprivrednici i trgovci iz okolice i šire.

U ljetno doba kada je turistička sezona u tijeku sajam je posjećeniji nego u kasnijim ili ranijim mjesecima u godini pa ovakvo iskustvo za turiste predstavlja atrakciju lokalne gastronomije, gospodarstva, trgovine gdje se mogu pronaći brojni domaći kvalitetni proizvodi. Na sajmu se mogu pronaći proizvodi od igle do lokomotive kako se to uobičajeno kaže, od prehrambenih proizvoda, žive stoke, potrepština za dom i poljoprivredu, te razne rabljene i novoproizvedene robe. Brojka posjetitelja tokom ljeta bude po događaju i do 10.000 ljudi.

Gdje se točno nalazi sajam u Benkovcu

Iako gradić Benkovac nije velik kako ne biste tražili sajam u Benkovcu se nalazi izvan centra grada. Sajam je smješten na gotovo 6 hektara površine uz prometnicu koja povezuje Benkovac i Karin.

Upravo ova lokacija je vrlo pogodna jer nije u gradu, te ako dolazite s juga iz smjera Biograda, Šibenika, pa čak i Knina trebat ćete proći kroz grad, kao i kada dolazite iz smjera Zadra jer se prometnica Benkovac Karin nalazi na sjevernoj strani u odnosu na sam grad. Ukoliko dolazite sa sjevera proći ćete kroz mjesto Karin pa produžiti prema Benkovcu. Sajam ne možete promašiti jer će vam biti na putu do grada Benkovca.

Točnije sajam se nalazi u Benkovačkom Selu malom mjestu neposredno prije ulaska u grad Benkovac sa sjeverne strane. Ovaj geoprometno mjesto je izuzetno dobro rješenje jer se lako nalazi kada znate gdje je sajam u Benkovcu te je odvojeno od drugih velikih prometnica koje povezuju zadarsko zaleđe i ne ometaju promet koji se odvija ovim prometnim pravcima.

Što nudi sajam u Benkovcu

Sajam u Benkovcu je u doslovnom riječi sajam jer prvo možete okusiti lokalne specijalitete poput domaće pečene janjetine i odojka, domaća vina proizvedena u zadarskom zaleđu, sireve i ostale mliječne proizvode. Za ljubitelje opreme za domaćinstva pronaći ćete posude za pečenje ispod peke, ručno izrađene predmete od pletenog šiblja, ručno izrađene predmete od drva, pa čak i umjetničke predmete tih vrsta.

Ono što posebno daje značaj ovom sajmu je da možete pronaći i stare predmeta poput starih radia iz prošlog stoljeća, kotače od seoskih kola, te druge brojne predmete koje su koristili naš stari od davnina.

Suveniri benkovačkog i dalmatinskog kraja su nezaobilazni predmeti koje možete kupiti na ovom sajmu. Također u svijetu je poznat benkovački kamen koji je simbol ovog kraja, pa se tako nalazi i kamena galanterija koju lokalni majstori izrađuju i prodaju. Sajam u Benkovcu nije samo stočni sajam, već je i mjesto gdje možete sjesti, pojesti i popiti piće, okrijepiti se i nastaviti obilaziti sajam.


Tagovi: