Zrak u crijevima – uzrok, simptomi, liječenje

Zrak u crijevima - uzrok, simptomi, liječenje

Zrak u crijevima može biti uzrok nadutosti, podrigivanja, vjetrova

Svi roditelji se sjećaju prvih mjeseci života svoje djece i prvih muka s grčevima u njihovi trbuščićima, neprospavane noći i nervozni i nemirni dani i očajničko isprobavanje svega i svačega da se ti boni grčići ublaže, smire ili ako je ikako moguće izbjegnu. To je zato što od rođenja počnemo gutati zrak s hranom i pićem i to zapravo radimo u manjoj ili većoj mjeri do kraja života, a zrak u crijevima se giba i izaziva grčeve.

To u odrasloj dobi često doživljavamo kao usputne neugodnosti, ali može i prouzročiti ozbiljne tegobe. Naime, zrak u crijevima može biti uzrok nadutosti, podrigivanja, vjetrova, kruljenja u crijevima, a sve te senzacije smatramo neugodnima u "pristojnom društvu", kao da se to drugima ne događa. Sve navedene senzacije su normalne do neke mjere, ali mogu biti i simptomi ozbiljnih zdravstvenih poremećaja, nadutost često ukazuje na ozbiljne poremećaju u hranjenju i probavi, vjetrovi su normalni od 13 - 21 na dan.

Zrak u crijevima je mješavina plinova

Količina vjetrova uvelike ovisi o vrsti namirnica koje konzumiramo, urednoj i raznovrsnoj prehrani i o dobroj i ispravnoj probavi. Zrak u crijevima je mješavina plinova vodika, metana, ugljičnog dioksida, a spora probava, prehrana teže probavljivim namirnicama, nedovoljno kretanja, konzumiranje alkohola i gaziranih pića, pušenje i trudnoća povećavaju količinu vjetrova, od koji neki mogu biti vrlo intenzivni i smrdljivi, za što je kriv višak sumporvodika u crijevima i određenih bakterija. Ne krulje vam crijeva od gladi, kretanje hrane i tekućina kroz crijeva stvara kruljenje.

Da bi izbjegli zvukove u crijevima izbjegavajte hranu koja napuhava i gazirana pića, to će donekle smanjiti zrak u crijevima. Gazirana pića su najčešće uzrok prečestog podrigivanja, jer svojim mjehurićima povećavaju volumen progutanog zraka i tijelo u pokušaju da višak zraka izbaci, podriguje. Ukoliko su ove senzacije praćene mučninom, povraćanjem, proljevima, zatvorom, bolovima u trbuhu, naglim mršavljenjem ili debljanjem, anoreksija i bulimija kao poremećaji u prehrani pojačavaju ove pojave, celijakija i intolerancije na druge namirnice također, morate liječniku.

Zrak u crijevima i prirodni lijekovi koji pomažu

Struka kaže da čak i posve nesvjesno, automatsko žvakanje žvakaće gume povećava ulazak viška zraka u probavni sustav. Ukoliko imate već opisane probleme imate i zrak u crijevima, ali pregledom nije utvrđen ozbiljniji probavni poremećaj, promijenite prehranu, krećite se, izbjegavajte alkohol, pušenje, gazirana pića, izbjegavajte namirnice koje napuhavaju. Hranite se u više manjih obroka, hranu žvačite sporije, pijte čajeve protiv nadutosti, uzimajte probiotike, na masaži zatražite posebno masažu trbuha, pijte prirodne sokove od papaje i ananasa koji pospješuju i ubrzavaju probavu.

Zrak u crijevima i vjetrove možete smanjiti aktivnim ugljenom (ne prečesto), toplim kupkama, grijanjem trbuha toplim termoforom. Kod pripreme hrane koristite začine koji pospješuju probavu i smanjuju nadutost i neugode povezane s njom, kim, anis, đumbir, anđeliku, kumin, matičnjak, kajenski papar, peršin, komorač. Svježe voće i povrće može u crijevima stvarati višak plinova, jer kod spore probave fermentira u crijevima. Ne suzdržavajte se od ispuštanja vjetrova, to je možda kulturno, ali pojačat će bolne grčeve u vašem trbuhu.


Tagovi: