Čudan osjećaj u glavi – uzrok i liječenje

Čudan osjećaj u glavi - uzrok i liječenje

Zašto nastaje čudan osjećaj u glavi?

Čudan osjećaj u glavi nakon burnog izlaska ili nakon napornog radnog dana nije ništa čudno, no što kada se on pojavi sasvim iznenadno dok ste u mirnom stanju? Ovakva "teška" glava može ukazivati na moguću prehladu, nepravilno držanje, na probleme s mentalnim zdravljem. Čudan osjećaj u glavi se može pojaviti i kao sekundarni simptom nekih stanja ili kao moguća nuspojava od određenih lijekova. Točni uzroci ovoga stanja mogu se jedino odrediti nakon detaljnog pregleda liječnika i nakon odgovaranja na određena pitanja o našem zdravlju.

Navedeni osjećaj u glavi često može biti praćen i simptomima poput neprestanog umora, vrtoglavice, začepljeni nosom i takozvanom moždanom maglom. Dodatni simptomi mogu pomoći u dijagnozi. Iako čudan osjećaj unutar glave može biti i znak teške bolesti poput tumora na mozgu, to su izuzetno rijetki slučajevi. Kada je potrebno zatražiti liječničko mišljenje? Ako čudan i težak osjećaj potraje više od tjedan dana, tada je potrebno zatražiti mišljenje liječnika i obaviti određene preglede.

Kako se prepoznaje čudan osjećaj u glavi?

Često se čudan osjećaj u glavi opisuje kao određeni pritisak koji uzrokuje probleme s koncentracijom i ravnotežom. Pritisak u glavi se opisuje kao pritisak koji će se pojaviti između samog moždanog tkiva te lubanje, a pojavljuje se onda kada dolazi do povećanja volumena mozga. Pritisak će uzrokovati smanjenju cirkulaciju krvi u samome mozgu, što može dovesti do čudnog i mutnog osjećaja u glavi, osjećaja nelagode i razvoja glavobolje. Pritisak će najčešće nastati radi klasične migrene ili povišenog krvnog tlaka.

Ove simptome je potrebno shvatiti ozbiljno ukoliko traju nekoliko dana za redom jer mogu biti znak određenih bolesti. Uzroci nastanka čudnog osjećaja u glavi mogu biti sljedeći: Pritisak u glavi i povišeni krvni tlak, glavobolja ili migrena, prisutnost gripe ili prehlade kao i alergije, upala sinusa, začepljenje ušiju, ozljeda glave, anksioznost, meningitis, upala mozga, subarahnoidalno krvarenje. Sva navedena stanja imaju svoje specifične simptome, stoga je potrebno obratiti pažnju na simptome koji se pojavljuju uz čudan osjećaj u glavi.

Kako se liječi čudan osjećaj u glavi?

Kako bi se čudan osjećaj u glavi uspješno liječio, potrebno je odrediti sami uzrok nastanka. Za liječenje se najčešće prepisuju razni analgetici za uklanjanje boli i pritiska. Jedan od glavnijih uzroka navedenog stanja je osjećaj pritiska u glavi i anksioznost. Tjeskoba i anksioznost pripadaju u najčešće psihološke poremećaje današnjice i njihove posljedice se često odražavaju fizički. Uz čudan osjećaj u glavi, osobe mogu osjetiti i ubrzani rad srca, povećano znojenje, tremor, strah. Ovaj uzrok nije opasan po zdravlje, no on donosi stres koji može ostaviti teže posljedice.

Ako primijetite kako vam glava nije na mjestu i kako niste koncentrirani na svakodnevne aktivnosti, tada je potrebno zatražiti liječničku pomoć. Ovisno o uzroku, liječnik može zatražiti i mišljenje neurologa ili otorinolaringologa. Kako si sami pomoći? Ako želite prevenirati osjećaj ovog navedenog stanja, tada možete probati sljedeće metode: Kontrolirajte unos alkohola, zdravije se hranite, nemojte se senzorno preopterećivati, pijte dovoljno tekućine, pobrinite se da dovoljno spavate, radite manje pauze ukoliko radite za računalom, kontrolirajte svoje držanje, budite fizički aktivni.


Tagovi: