Cipar što vidjeti

Cipar što vidjeti

Cipar otok koji trebate posjetiti

Cipar je turističko odredište koje svakako trebate imati na popisu destinacija koje planirate posjetiti. Ovo je Mediteranski otok koji je treći najveći i najnaseljeniji otok u Mediteranu. Cipar sa svojom pozicijom na Mediteranu ima preko 300 sunčanih dana, okružen je čistim morem i ima obilje prekrasnih plaža, a lokalna je kuhinja očaravajuća. Ukoliko ćete se korisititi automobilom vozit ćete na suprotnoj strani kao što se vozi u Engleskoj, a i utičnica je britanskog tipa pa nabavite adapter.

Mjesto koje svakako na Cipru trebate posjetiti je rodno mjesto grčke božice ljubavi Afrodite, Petra tou Romiou koje se nalazi na jugozapadnoj obali između Pafosa i Limassola. Prepoznat ćete mjesto po ogromnoj stijeni koji se zove Grčki kamen koji ima svoje legende, koje će vas zainteresirati.

Plava laguna je pri vrhu najljepših lokacija na Cipru do koje možete doći izletničkim brodom iz ribarskog sela Latchi gdje ćete uživati u moru tirkizne boje pješčanog dna, a nemojte zaobići i turističke ture obilaska Akmas nacionalnog parka koje možete obilaziti i džipovima.

Cipar i njegovi vodopadi i grobnice

Cipar se kao otok tokom ljeta nađe često u oskudici za pitkom vodom, a vodopadi su rijetkost i nisu kao vodopadi u našoj zemlji no upravo zato što su rijetkost na ovom otoku imaju veliki značaj. Najpozantiji vodopad Kaledonija je visok 12 metara i nalazi se na visino od 1330 m nadmorske visine, a vrijedi vidjeti i vodopad na rijeci Krios, te Mesa Potamos, Hantara i znakovitu Afroditinu kupku gdje se navodno grčka božica Afrodita kupala.

Tombs of the Kings kao dio arheoloških nalazišta Kato Pafos predstavlja najvažnije arheološko nalazište koje Cipar ima i koje predstavlja i UNESCOvu baštinu. Podzemne grobnice i komore čine sedam grobnica, no treća je grobnica najimpresivnija zbog otvorenog otrija okruženog stupovima ispod razine zemljine površine. U ovim grobnicama nisu pokapani kraljevi već plemstvo i aristokracija koji su to zaslužili svojim dobročiniteljstvom za života. Pronalaze se grobnice iz različitih povijesnih razdoblja, no većina ih je iz rimskog doba s motivima mitologije koja potječe iz Grčke.

Cipar i podjela na južini i sjeverni dio

Cipar je otok koji je podijeljen na dva dijela i svaki dio pripada različitim državama, no glavni grad Nicosia je također podijeljen na pola. Sjeverni dio Cipra su 1974. godine zauzele turske sile, a južni dio grada i otoka pripada međunarodno priznatoj Republici Cipar. Nicosia kao glavni grad iako podijeljen život i druženje i posao se neometano odvija u oba dijela grada.

Nicosia kao glavni grad je mjesto na ovom otoku koje svakako trebate posjetiti jer će vas iznenaditi svojim zanimljivim sadržajem i ne zaboravite popiti pravu ciparsku kavu. Osim glavnog grada s obzirom da ovo nije veliki otok posjetite i gradove Limassol, Paphos, te Larnacu jer svaki od ovih gradova ima svoje zanimljivosti kojih ćete se dugo sjećati i vrijedi ih zabilježiti slikama.

Ostaci hrama drevnog Kouriona pokazat će vam život kakav je bio prije dva tisućljeća, a amfiteatar koji potječe 2 st. prije naše ere izuzetno je fascinantan jer se koristi i danas za brojne kulturne manifestacije, glazbene i kazališne prirode.


Tagovi: