Što znači integrirani studij

Što znači integrirani studij

Integrirani studij nudi više studijskih programa

Studij koji uključuje preddiplomsku i diplomsku razinu i završetkom se stječe akademski naziv magistre ili magistra određene struke, a kratica titule je mag. i upisuje se iza imena i prezimena. Integrirani studij nudi više studijskih programa, naprimjer, Sveučilište u Zagrebu nudi i izvodi 31 integrirani studijski program koji uključuju prirodne znanosti, društvene znanosti, humanističke znanosti, biomedicinske znanosti, umjetničke studije. Studenti su ovim studijem nakon obrane diplomskog rada osposobljeni za poslove koji traže specijalizirana znanja, vještine ili kompetencije.

Integrirani studij traje 5 - 6 godina, no određeni sveučilišni studijski programi se mogu provoditi integrirano kroz preddiplomsku i diplomsku razinu studija nakon zavrešene srednje škole u trajanju od četiri godine i položene državne mature. Iznimka se može napraviti u umjetničkim studijima za darovite polaznike koji možda nemaju završeno prethodno srednješkolsko obrazovanje. Osobu se vrednuje po drugim kriterijima i procjenjuje se može li osoba uspješno završiti upisani studij, a upis se temelji na priznavanju neformalnog i informalnog učenja.

Integrirani studij i studijske obveze studenata

Iako svi mladi ljudi nakon diplome izjavljuju kako su studentski dani najljepši dani u njihovom životu, nije lako obvezati se još 5 - 6 godina života i privezati se za knjigu i druge načine učenja. Integrirani studij i studijske obveze studenata obvezuje na slušanje predavanja, polaganje ispita, izvršavanje drugih studijskih obveza. Obvezno je naći mentora, izabrati temu i dobiti odobrenje za tu temu, prijaviti i izraditi diplomski rad i obraniti ga ili položiti diplomski ispit.

Integrirani studij za prijediplomski i diplomske studije obvezuje visoko učilište na kojem je obranjen diplomski rad da ga javno objavi u roku od 30 dana od obrane diplomskog rada. Studenti koji završe prediplomski studij mogu nastaviti studirati na diplomskom ili specijalističkom studiju ako to omogućavaju pravila upisa tog Učilišta. Kod prelaska iz jednog studijskog razreda u viši razred studija često se moraju polagati razlikovni moduli ili "razlike" u ispitima kako ih studenti popularno zovu, a te razlike su ponekad uzrok prekida studiranja.

Integrirani studij je samo priprema za doktorski studij

Dug je put od magisterija do doktorata u bilo kojem području studiranja, a integrirani studij je samo priprema za doktorski studije ili neke druge specijalističke studije. Specijalistički i doktorski studiji se upisuju temeljem javnog natječaja koji je Sveučilište dužno objaviti šest mjeseci prije početka nastave, a odluku o raspisivanju natječaja donosi Senat. Natječaji se objavljuju u skladu sa potrebama za raznim specijalistima i u skladu sa mogućnostima i programima Sveučilišta i nastavnim kapacitetima za određena područja.

Integrirani studij se izvodi u 5 - 6 akademskih godina. Akademska godina počinje 1 listopada tekuće godine, a završava 31 rujna sljedeće godine, ima 44 radna tjedna, 30 nastavnih tjedana, a oslobođeni su nastavnih obveza i studenti i profesori 14 tjedana, to vrijeme se koristi za konzultacije, ispite, mentoriranje i druge studijske obveze. Dio nastave može biti organiziran i na daljinu ako je to iz bilo kojeg razloga potrebno i Učilište to odobri i omogući.


Tagovi: