Kako napraviti ulje od ružmarina

Kako napraviti ulje od ružmarina

Pripremite ulje od ružmarina u staklenoj teglici

Biljka ružmarin je od davnina poznata po svojim ljekovitim svojstvima kojima djeluje na kosu, kožu, te na metabolizam kada ga se konzumira u prehrani. Ulje od ružmarina ili macerat se priprema na vrlo jednostavne načine. Potrebno vam je grančice svježeg ružmarina, maslinovo ili kokosovo ulje, te staklena teglica koju možete poklopiti plutenim čepom.

Svježi ružmarin uberite ili kupite te ga temeljito operite od prašine i ostalih nečistoća, ocijedite i ostavite da se osuši barem jedan dan na suncu kako bi sva voda isparila i kasnije u teglici se ne bi stvarale plijesni. Nakon što se ružmarin posušio odvojite duguljaste listiće od stabljika grančica i listićima punite teglicu, no listiće nemojte tlačiti već ostavite da padnu u staklenku.

Nakon toga u staklenku dodajte maslinovo ili kokosovo ulje, zatvorite teglicu i dobro promućkajte. Teglu je potrebno pokriti papirnatom vrećicom i ostaviti na suncu kako bi ružmarin pustio svoje hranjive tvari u bazično ulje i stvorilo se ulje od ružmarina ili macerat. U staklenci je potrebno ružmarin držati 40 tak dana, te s vremena na vrijeme kroz svakih par dana teglicu promućkati. Na kraju ružmarin procijedite u drugu staklenu teglicu ili bočicu i čuvajte u hladnjaku narednih pola godine, te naravno upotrebljavajte.

Preprženo ulje od ružmarina

Macerat ili ulje od ružmarina koje je ljekoviti pripravak za vašu kožu, kosu i cijelo tijelo, kao dodatak prehrani, začin za salatu ili za druga jela može se napraviti i drugom metodom. Metoda prženja je brza metoda kojom se iz listića ružmarina pod utjecajem izvora topline ekstrahiraju hranjive tvari u osnovno ulje s kojim radite macerat.

Potrebne su vam dvije grančice ružmarina i decilitar i pol maslinovog ili kokosovog ulja. U tavu ulijete bazično ulje, te skinite listiće ružmarina s grančica i stavite ih u zagrijano ulje na tavu. Potrebno je stalno miješanje i ukuhavanje ili prženje listića ružmarina između 10 i 15 minuta. Vatra na štednjaku mora biti na najmanjem stupnju kako ne bi došlo do prebrze reakcije. Pirjanje traje dok listići ružmarina ne izgube boju i počnu izgledati osušeno.

Maknite ulje s vatre i ostavite sve zajedno da se ohladi, pa ohlađeno procijedite u staklenku ili bočicu, te čuvajte ulje od ružmarina u hladnjaku dok ne koristite za kosu ili kožu.

Ulje od ružmarina na vodenoj pari

Ulje od ružmarina možete napraviti i na način da ukuhavate ulje na vodenoj pari. Potrebno vam je četiri grančice ružmarina i 3 decilitra ulja koje je bazno ulje, može biti maslinovo ulje ili kokosovo ulje. Sa grančica skinite listiće ružmarina i stavite u posudu gdje ste stavili ulje. Posuda u kojoj se nalazi ulje treba biti manja posuda kako bi se mogla umetnuti na veću posudu u kojoj će se zagrijati voda.

U veći lonac stavite barem 1/3 lonca vode i veliki lonac stavite na vatru da voda uzavrije. Na veći lonac stavite manji na način da dno manjeg lonca ne dodiruje vrelu vodu, sve možete isprobati prije nego voda bude kipuća.

Povremeno miješajte listiće ružmarina u baznom ulju, a prije toga smanjite vatru tako da kipuća voda samo lagano isparava, te ukuhavajte ružmarin povremeno miješajući barem pola sata. Ulje od ružmarina bit će napravljeno kada listići ružmarina izgube svoju jarku zelenu boju. Nakon toga maknite sve s vatre, manji lonac u kojem se na pari ukuhavao ružmarin odvojite sa strane i ostavite da se ohladi, te nakon hlađenja procijedite u staklenku ili staklenu bočicu, a za čuvanje je najbolji hladnjak.


Tagovi: