Kako napraviti lepinje

Kako napraviti lepinje

Domaće lepinja

Kada pripremamo neko jelo za koje će nam trebati lepinja, obično ćemo se usredotočiti na samo jelo a lepinje ćemo kupiti u obližnjoj pekari ili dućanu. Iako je domaće bolje, mnogi misle kako lepinje zahitjevaju puno vremena za izradu i jednostavno se ne odluče na njihovu izradu. Da li je to zaista tako? Lepinje pripadaju u posebnu kategoriju kruha, točnije, u kategoriju kruhastog peciva koje je zapravo veoma jednostavno za napraviti. Moderna kuhinja lepinju naziva flatbread i danas postoje brojni recepti za njenu izradu.

I dok se ona u praksi priprema samo kada su pitanju ćevapi ili meso s grilla, potrebno je naglasiti da se lepinja može i puniti, tostirati, poslužiti uz umake. Istina je da ćete trebati izdvojiti određeno vrijeme za njihovu pripremu, no njihov okus će vam brzo dati do znanja kako niste uzalud izgubili vrijeme. Lepinje se rade od svega par sastojaka, i ono što je najbitnije je da imate osjećaj za rad s tijestom. Dobro napravljene lepinje neće oduševiti samo vas, nego i sve one kojima kuhate, stoga upustite se u avanturu izrade i uživajte u domaćem okusu.

Lepinja priprema

Osnovni recept za pripremu domaćih lepinja je sljedeći: Sastojci - Jedan paketić instant kvasca, 180 ml tople vode, 500 g višenamjenskog brašna, mala žličica šećera, mala žličica soli, 180 ml toplog mlijeka, 2 žlice ulja. Postupak izrade - U zdjelicu stavite kvasac, zalijte ga toplom vodom. Pomiješajte dok se ne sjedini, zatim ostavite neka odstoji na sobnoj temperaturi do 10 minuta. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. U navedene suhe sastojke sada polako dodajte kvasac s vodom, zatim mlijeko i ulje i polako miješajte dok ne dobijete tijesto.

Tijesto mora biti mekano, ne smije biti mokro. U slučaju da vam je tijesto mokro nadodajte još malo brašna. Tijesto istresite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite tijesto dok ne dobijete mekoću i elastičnost. Sada tijesto prebacite u zdjelu koju ćete pokriti. Tijesto se mora odmarati na sobnoj temperaturi do 1 sat kako bi se udvostručilo. Nakon što se udvostručilo, tijesto lagano probušite s prstom i opet ga ostavite da se odmara do 45 minuta.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva, pladanj namažite s masti ili uljem. Isipajte tijesto na pobrašnjenu površinu i podijelite tijesto u 6 dijelova od kojih ćete oblikovati glatku kuglu. Kuglice se opet trebaju odmarati 10 minuta, zatim se valjaju u okrugle oblike i stavljaju na pladnjeve u kojima će se peći. Po želji na tijestu s tupom stranom noža urežite malene kvadratiće. Lepinja se peče oko 12 minuta, zatim se vadi i mota u ručnik kako bi ostala mekana.

Lepinja posluživanje

Svježe i domaće lepinje su svakako najbolje onoga dana kada su pečene, stoga se preporučuje da se one pripremaju prije planiranog ručka. One mogu stajati i koristiti se i dan nakon, no važno ih je staviti u dobro zatvorenu posudu kako se ne bi osušile na zraku. Kako se sve može poslužiti lepinja? U našoj kuhinji lepinja se najčešće poslužuje uz čevape ili grill meso. Ona se također može i puniti s raznim mesom i povrćem kako bi dobili takozvani Gyros.

Isto tako, lepinje se mogu poslužiti sa strane kao mali krušćić koji može poslužiti kao prilog raznim jelima (variva, gulaši). Lepinje se najčešće poslužuju uz slana jela, no ukoliko se naprave uz manji dodatak soli one se mogu poslužiit i uz razne deserte. Jedete li vani, tada ćete primijetiti da se lepinje najčešće koriste za meso i jela s mesnim punjenima. Iako je jedostavnije kupiti gotove lepinje, domaće pripremljene imaju drugačiju notu okusa koja često paše uz mnoga jela.


Tagovi: