Kako crtati kružnicu

Kako crtati kružnicu

Kružni oblici su simbol savršenstva i oduvijek fasciniraju ljude, no jedva da itko kružne oblike može nacrtati bez pomagala. Kružnice crtane "prostoručno" su uvijek elipsaste ili izobličbene na kojekave druge načine. Kružnice proizvoljnih dimenzija se crtaju samo šestarom, no, kružnica određenih dimenzija se crta šestarom i ravnalom na kojem šestarom "zahvatite" dužinu polumjera, zabodete iglu šestara u središte "S", a drugim krakom šestara oko te točke opišete kružnicu željenih dimenzija prema zadanom ili željenom polumjeru.

Znamo za kružne nastambe davnih plemena koje su građene prije izuma šestara, njihovi kružni oblici su vjerojatno postizani vezanjem užeta oko središnjeg stupa nastambe sa nekim štapom na drugom kraju užeta i na određenoj udaljenosti bi graditelji u prašini tim štapom opisivali pravilne kružnice. Ipak savršena kružnica je napravljena tek upotrebom šestara kojih danas ima raznih vrsta, postoje šestari s dva šiljka koji se koriste za mjerenje, sa šiljkom i olovkom ili perom baš za crtanje kružnice itd.

Kružni oblici su važni u arhitekturi i graditeljstvu, dizajnu, industriji i proizvodnji cijevi, a u prirodi ih nalazimo najviše među cvijećem, ali nailazimo i na savršeno kružne oblutke. Kružnica je neprekinuta linija jednako udaljena od središta cijelim opsegom, no, ne služe svi šestari za opisivanje kružne zatvorene linije oko središta. šestar sa dva šiljka i malim vijkom se koristi za sitna mjerenja, takozvani nul-šestar se koristi za male kružnice, drveni šestar s kredom za crtanje kružnice na ploči.

Kružnica je omogućila šuplje kružne otvore, a kalibarski šestar mjeri njihove promjere i debljine. Četverokrakim šestarom se mjere promjeri i kalibri, a Galileijev proporcionalni ili redukcijski šestar kojeg je konstruirao 1597 godine služi za prenošenje razmaka iz jednog mjerila u drugu (kod smanjivanja ili povećavanja kružnih prostora). Na redukcijskom šestaru se pomicanjem stezaljki mijenja razmak jednog para šiljaka prema drugom. Crtanje savršene kružnice pomoću online alata s puno koristi u razno-razne svrhe i mnogo video uradaka na tu temu je dostupn.

Neki spretni ljudi su uvježbali crtanje savršene kružnice bez šestara, ruka u kojoj je olovka mora kutom dlana biti nepomična, olovka spuštena na papir, pomažete se malim i domalim prstom, drugom rukom ujednačeno vrtite papir, a olovka na njemu ostavlja savrršeno opisanu kružnicu. Fiksna ruka s olovkom zamjenjuje jedan krak šestar, a onaj ubodni, a ruka kojom pomičete papir zamjenjuje drugi krak. Kružnica se može opisati oko okruglih predmeta, novčića, čaše, tanjura, zdjelice i drugih okruglih formi i oblika.

Crtanje kružnica pomoću kordinatnog sustava je također vlastoručno crtanje bez šestara. Koordinatne crte u sjecištu zatvaraju pravi kut od 90°, na sva četiri kvadranta je potrebno lukovima spojiti točke koje su jednako udaljene od sjecišta vertikale i horizontale. Kada te točke odredite, lukove povucite sigurnom rukom u jednom potezu da dobijete lijepu i pravilnu kružnicu. Postoje i i okrugli dvostruki kutomjeri oko kojih možete opisati kružnicu. Sve druge načine možete isprobati, ali slobodno crtanje donosi nepravilne oblike.


Tagovi: