Kako pripremiti ramstek

Kako pripremiti ramstek

Ramstek je popularno jelo koje se priprema od tanko narezane i obično brzo pečene govedine. Naziv potječe od engleskog izraza "steak" koji znači odrezak ili biftek. Priprema se od dijelova mesa poput odrezaka od buta ili odreska iz podlaktice, a ključno je da bude tanko narezan kako bi se osigurala brza priprema i sočnost mesa. Priprema ramsteka uključuje nekoliko ključnih koraka. Prvo, meso se mora dobro narezati na tanke komade, često debljine od oko pola centimetra. Nakon toga, obično se posoli i pobiberi kako bi se dodala osnovna aroma i okus. Ramstek se zatim brzo peče na visokoj temperaturi, često na roštilju ili u tavi, kako bi se zadržala sočnost unutar mesa. Može se poslužiti na različite načine. Neki ga preferiraju sačinjenog uz razne umake, poput umaka od gljiva ili roštiljskog umaka. Često se poslužuje i uz priloge poput pečenog krumpira, povrća ili salate. Također je dio raznih jela i specijaliteta u različitim kuhinjama širom svijeta.

Kako biste pripremili ramstek, trebati će Vam tanko narezani odrezak, najčešće dio od buta ili odreska iz podlatkice, sol i papar po ukusu te ulje za pečenje. Ako nemate već tanko narezan odrezak, možete ga sami pripremiti. Postavite odrezak na radnu površinu i narežite ga na tanke komade, obično debljine od pola centimetra. Možete koristiti oštar nož kako biste postigli što tanje komade mesa. Posolite i popaprite meso s obje strane prema vlastitom ukusu. Dodajte i druge začine po želji, poput češnjaka u prahu, origana ili crvene paprike, kako biste dodali dodatne arome. Ako pripremate ramstek na tavi, stavite tavu na srednje jaku temperaturu i pričekajte da se dobro zagrije. Ako koristite roštilj, pripremite ga na visokoj temperaturi. Dodajte malo ulja na tavu ili premažite roštilj kako biste spriječili da se meso zalijepi. Stavite komade mesa na tavu ili roštilj i pecite ih nekoliko minuta s obje strane. Vrijeme pečenja ovisi o debljini mesa i željenom stupnju pečenosti. Za provjeru stupnja pečenosti, možete lagano pritisnuti sredinu odreska vilicom. Mekši odrezak bit će rjeđi, dok će tvrđi odrezak biti pečeniji. Nakon što je meso pečeno prema želji, prebacite ga na tanjur i pustite da odmara nekoliko minuta kako bi sadržilo sokove unutar mesa. Potom poslužite meso uz priloge poput krumpira, kuhanog povrća ili salate.

Ramstek ima razne stupnjeva pečenja, a odnose se na različite razine termičke obrade mesa, od rjeđeg (engl. "rare") do dobro pečenog (engl. "well done"). Rjeđi (Rare) je kad je sredina ramsteka ostaje crvena i mekana. Temperatura unutar mesa je otprilike 52-55 °C. Vanjski sloj mesa je pečen, dok je unutrašnjost gotova sirova. Srednje rjeđi (Medium Rare) je kad je sredina odreska je crvena, ali počinje dobivati na čvrstoći. Temperatura unutar mesa je otprilike 57-63 °C. Vanjski sloj mesa je dobro pečen, dok je unutrašnjost još uvijek sočna. Srednje (Medium) je kad je sredina odreska je ružičasta, s malo crvene boje. Temperatura unutar mesa je otprilike 63-68 °C. Meso je čvrsto, ali još uvijek zadržava sočnost. Dobro pečen (Medium Well) je kad je sredina odreska je samo blago ružičasta, većinom je siva. Temperatura unutar mesa je otprilike 68-73 °C. Meso je čvrsto i manje sočno. Dobro pečen (Well Done) je kad je ramstek je potpuno pečeno, bez vidljive ružičaste boje. Temperatura unutar mesa je preko 73 °C, a meso je čvrsto, ali može biti suho.


Tagovi: