Kako pripremiti carsko meso

Kako pripremiti carsko meso

Carsko meso je vrlo zahvalna vrsta mesa i može se pripremati na razne načine, te kombinirati s različitim drugim vrstama namirnica. Marinirajući ovu vrstu mesa dajemo poseban okus marinade. Meso je potrebno razrezati na komadiće debljine oko 2 centimetra ili kupiti već narezano pri čemu treba paziti da nije narezano tanje od 2 centimetra jer će se tokom pečenja posušiti.

Marinada se priprema na bazi suncokretovog ulja, no može i neka druga vrsta ulja koju imate, dodaju se listovi svježeg timijana, sitno narezani češnjak i crveni luk, naribana korica od pola limuna i njegov sok. Marinadom utrljajte meso te sve zajedno ostavite u vrećici za zamrzavanje preko noći ili nekoliko sati da meso upije okuse marinade.

Za pečenje u pećnici pripremite protvan i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijusa, no prije toga marinirano carsko meso prepecite na gril tavici do zlatne boje. U protvan složite meso i polijte ga s decilitrom mesnog temeljca i svom marinadom, te pokrijte aluminijskom folijom i pecite sat vremena. Nakon sat vremena skinite filiju i pecite nepokriveno još 15 minuta kako bi se dobila hrskavost mesa. Servirajte uz pire krumpir ili neki drugi prilog, te poslužite uz salatu po želji.

Za pripremu rolada od carskog mesa bit će vam potreban komad mesa od 1 kilograma jer ćete mesom napraviti roladu i omotati nadjev. Prvo trebate oštrim nožem s mesa otkloniti kosti, na kožici razrezati mrežicu, te posoliti s obje strane i posipati vegetu. Kosti možete iskoristiti za kuhanje mesnog temeljca koji možete koristiti u drugim jelima, ali i smrznuti u posudama za kasniju upotrebu.

Rolada carsko meso će se puniti dimljenim sirom koji u sebi sadrži crvenu papriku, no za nadjev možete koristiti i bilo koji drugi recept za nadjevanje mesa poput povrća i jaja. Ako ste se odlučili za ovu vrstu sira koja se zove prga bit će vam potrebno 20 dekagrama sira koji ćete usitniti i staviti na sredinu mesne strane carskog mesa. Pažljivo zarolajte komad mesa da vam ne ispadne nadjev i stavite na njega mrežicu za rolade kako bi se sve držalo zajedno. Rolada carsko meso se peče na 180 stupnjeva Celzijusa oko 1,5 sata u pećnici s povremenim podlijevanjem da bude hrskavo. Uz roladu možete staviti i kriške krumpira da se peku što je izvrstan prilog ovom mesnom jelu.

Carsko meso je najomiljenije kada ga se priprema na roštilju jer njegovo pečenje s mirisom dima daje okus dimljene slanine pa je ovo meso vrlo čest izbor kada je roštilj u pitanju. Kao i svako drugo meso potrebno je marinirati meso što se obično čini par sati ranije ili dan raniije. Meso je potrebno posoliti, po želji staviti vegete, te natopiti uljem koje volite. Postoje kupovne marinade kojima trebate dodati ulje pa tako marinirati carsko meso za roštilj.

Roštilj majstori znaju da carskom mesu na roštilju nije potebno dugo pečenje i da trebaju paziti da meso ne zagori ovisno o debljini narezanih komada. Najbolje je peći na roštilju komade carskog mesa narezanih na debljine oko 2,5 centimetra jer će tako meso ostati mekano i sočno, te neće postati tvrdo. Dakle za roštilj izbjegavajte tanje komade carskog mesa osim ako volite hrskavo tanko meso. Poslužite uz neku sezonsku salatu i kao prilog može biti krumpir, ali i samo kruh naročito ako se radi o roštilju na nekom izletu.


Tagovi: