Kako pripremiti oslića bez glave

Kako pripremiti oslića bez glave

Oslić je vrlo hranjiva riba i vrlo često se nalazi na našim jelovnicima kao panirani ili pohani oslić, no postoje i drugi recepti kako pripremiti ovu zdravu namirnicu na zdravi način. Marinirani oslić bez glave pripremljen u pećnici je recept koji će vas oduševiti. Sastojci za ovaj recept koji su vam potrebni uz oslić bez glave, najbolje fileti oslića, maslac, sol, papar, limunov sok, 2 češnja češnjaka, nasjeckani peršin najbolje svježi, maslinovo ulje, glavica crvenog luka, te 20 tak zelenih maslina.

Ukoliko ste kupili nezaleđeni oslić potrebno ga je očistiti od ljuski i utrobe, odrezati glavu i temeljito oprati, no možete koristiti i zaleđeni file oslića. Ribu posolite, popaprite, posipajte sjeckanim peršinom i nasjeckanim češnjakom, te nakapajte sokom od limuna i ostavite u ovoj marinadi do dva sata u hladnjaku.

U protvan stavite oko pola dcl maslinovog ulja, te na to prvo složite kolutove crvenog luka, na luk stavite mariniranu ribu i sve posipajte narezanim maslinama. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva Celzijusa, te pecite 20 do 30 minuta. Tokom pečenja nekoliko puta podlijevajte uljem, te ribu nije potrebno okretati kako se ne bi raspala. Prilog i salatu odaberite prema svom ukusu i svojoj želji jer uz ovu ribu se može puno priloga i salata kombinirati.

Oslić bez glave smrznuti ili svježi možete pripremiti s povrćem pa će vam uz oslić biti potrebno i 300 g krumpira, 300 g tikvica, 200 g patlidžana, 150 g paprike, svježi peršin, maslinovo ulje, sol, papar, te par listića svježeg bosiljka, a može i sušeni ako nemate svježi.

Priprema ovog recepta je jednostavna, prvo na kockice narežite povrće i stavite krumpir u vruću slanu vodu, pred kraj kuhanja krumpira dodajte narezane kockice tikvice. Na tavici na malo maslinovog ulja popržite papriku koju ste narezali na kockice i pri kraju dodajte patlidžan koji ste također narezali na kockice te sve posolite. Krumpir i tikvice ocijedite od kuhanja i dodajte u tavicu s paprikom i patlidžanom te zajedno promiješajte.

Oslić bez glave pržite na vrućem ulju kratko i pažljivo okrenite kako bi ga prepržili s obje strane, prženje traje maksimalno 3 minute po svakoj strani. Oslića servirajte na pladanj dodajte povće te posipajte nasjeckanim peršinom, posolite, popaprite i ukracite listićima bosiljka.

Sigurno ste čuli a la bakalar, stoga smo ovaj recept nazvali oslić bez glave na gulaš iako se priprema poput bakalara. Uz smrznuti oslić file pola kilograma bit će vam potrebno 1 kilogram krumpira, 2 glavice luka, 3 režnja češnjaka, malo maslinovog ulja, 2 dcl bijelog vina, 2 rajčice ili 150 g konzervirane rezane rajčice, malo peršina i ružmarina najbolje svježeg, sol i papar u zrnu.

Oslić bez glave koji je zapravo smrznuti oslić file nije potrebno prethodno odmrzavati nego pripremati upravo neodmrznutog, potrebno je samo razdvojiti komade oslića. Glavicu luka narežite na trakice, a češnjak narežite na sitne komadiće, krumpir ogulite i narežite na ploške od 5 milimetara. Ako koristite sirovu rajčicu zarežite kožu i stavite u kipuću vodu kako bi se koža s rajčice mogla odvojiti nakon kratkog barenja u vrućoj vodi. Oguljenu rajčicu narežite na kockice ili ako koristite konzerviranu rajčicu samo je narežite. Peršin i ružmarin operite u vodi i posušite papirnatim ubrusom.

U širokoj posudi na maslinovom ulju pirjate narezani luk da malo omekša te posolite, nakon toga maknite s vatre i prvi sloj stavite narezani krumpir, na njega sloj oslića, posipajte nasjeckanim češnjakom i malo peršina, malo posolite, te stavite red krumpira. Sve zajedno prelijte vinom i vodom tako da je sve prekriveno tekućinom. Dodajte narezanu rajčicu, par zrnaca papra i ružmarin. Kuhajte na laganoj vatri, nemojte miješati nego lagano protresite sadržaj pola sata. Prije posluživanja posipajte sitno nasjeckanim peršinom i ostavite 10 minuta da jelo odstoji prije serviranja.


Tagovi: