Kako pripremiti cvjetaču
![Kako pripremiti cvjetaču Kako pripremiti cvjetaču](https://www.arz.hr/wp-content/uploads/2023/12/90951-17023036633976-1024x585.png)
Cvjetača se obično koristi kao prilog jelu ili za juhe od cvjetače, no rijetko se koristi za priremu salate. Za jednostavnu salatu od ovog hranjivog povrća treba vam cvjetača u količini ovisno za koliko osoba pripremate salatu, češnjak, maslinovo ulje, peršin, sok limuna, sol i malo papra. Cvjetaču je potrebno narezati na manje komade koji su jednake veličine kako bi se ravnomjerno skuhali, te je stavite u posoljenu vodu da se kuha 20 minuta. Nakon kuhanja ocijedite cvjetaču, a za to vrijeme nasjeckajte češnjak i lagano ga popržite na malo maslinovog ulja. Na tavicu dodajte i ocijeđenu cvjetaču te još malo prodinstajte kako bi se okus i miris češnjaka spojio s cvjetačom. Nakon kratkog prijanja ohadite sastojke te ih ohlađene začinite s limunovim sokom, soli, paprom po želi, na kraju dodajte još malo maslinovog ulja.
Cvjetaču u salati možete kombinirati i sa drugim namirnicama, pa tako može salatu s cvjetačom pripremiti s jajima, a za ovu varijantu će vam trebati i luk, malo senfa, jabučnog octa, maslinovog ulja, kopar, te začini po izboru. Cvjetaču je potrebno narezati na manje komade i kuhati u slanoj vodi 20 minuta, te jaja također skuhati. Sve sastojke nakon što se ohade pomiješati i dodati začine po vlastitom izboru.
Zapečena cvjetača sa sirom je vrlo ukusno jelo za koje će vam osim cvjetače biti potrebno 75 g cheddar sira, češnjaka, 50 g maslaca, 50 g brašna, pola deci mlijeka, 500 g brokule, 2 kriške ciabatte, malo timijana i 25 g badema, te maslinovo ulje. Dok pripremate namirnice pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva Celzijusa. Češnjak narežite na sitno i pirjajte u tavici na maslacu, te dodajte brašno i mlijeko kako bi se formirala glatka masa. Nakon toga dodajte brokulu i pirjate oko 20 minuta, kad je pirjanje završeno smjesu izmiksajte najbolje štapnim mikserom, u smjesu dodajte dio naribanog cheddar sira.
U protvan koji ste prethodno malo nauljili rasporedite komadiće cvjetača prelijte smjesom koje ste prethodno pirjali, te naribajte ostatak sira. Nasjeckajte ciabattu možete i u blenderu kako bi dobili mrvice, dodajte timijan i bademe, te ponovo izblendajte kako bi sve usitnili. Usitnjenu ciabatu s bademima prvo malo prepržite na malo maslinovog ulja, te posipajte po smjesi koja je pripremljena za pečenje i pecite u pećnici sat vremena.
Cvjetača na varivo se može pripremiti s mesom, ali i bez mesa. No, ukoliko ćete odabrati varijantu s mesom najbolje je odabrati meso neutalnog okusa poput puretine, piletine ili teletine, no možete koristiti i svinjetinu i junetinu. Od sastojaka će vam biti potrebne i 3 mrkve, glavica luka, češnjak, krumpir, 1 limun, 1 jaje, sol, papar, vegeta, peršin, 2 dcl mlijeka i 2 dcl kiselog vrhnja, te vegeta.
Meso prvo prokuhajte dok iz njega ne izađe krv, te ocijedite. Glavicu luka sitno nasjeckajte i stavite u posudu na malo ulja i lagano popržte, dodajte nasjeckanu mrkvu i pirjajte, nakon kratkog vremena stavite meso i nastavite pirjati uz dodavanje malo vode i 2 dcl mlijeka. Dodati lovorov list, nasjeckani češnjak, ostale začine i narezani krumpir na kockice, te dodati komadiće cvjetače i vode kako bi sve bilo u vodi, te nastavite kuhati dok cvjetača ne omekša. Na kraju sok od 1 limuna umučkati s jajetom i sitno narezanim pešinom, te to umutiti u vrelo varivo. Servitajte u tanjurima sa kiselim vrhnjem koje će biti i ukras i obogatiti okus ovog variva.
Tagovi: