Sindikalist o Jakuševcu: Tomaševićeva vlast je izgubila vjerodostojnost

Sindikalist o Jakuševcu: Tomaševićeva vlast je izgubila vjerodostojnost

Tragedija na Jakuševcu: Sindikati prozivaju gradsku vlast i Državni inspektorat

Nedavna nesreća na odlagalištu otpada Jakuševec, u kojoj je radnik teško stradao, izazvala je buru reakcija među sindikatima i javnosti. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, izjavio je da je grad Zagreb izgubio vjerodostojnost ne samo zbog propusta u rješavanju problema otpada, već i zbog nedostatka proaktivnosti u zaštiti prava radnika.

Zagrebačka vlast izgubila vjerodostojnost

Iveković je istaknuo da zagrebačka vlast nije na vrijeme reagirala na probleme s odlaganjem otpada, a kada su problemi eskalirali, nije pozvala građane na prosvjed. Prema njegovim riječima, vlasti su trebale slijediti primjer na koji su došli na vlast - kroz prosvjede i javno izražavanje nezadovoljstva.

Ovakav stav ukazuje na percepciju da su gradski dužnosnici izgubili kontakt s onim što su nekad zagovarali i da su se udaljili od građana i njihovih problema.

Problem na Jakuševcu i odgovornost gradskih vlasti

Iveković je optužio gradsku vlast da je najodgovornija za tragediju na Jakuševcu, gdje je došlo do odrona otpada i teškog ozljeđivanja radnika. Smatra da su propusti u komunikaciji s Vladom i Državnim inspektoratom doprinijeli trenutnoj situaciji. Osim toga, izrazio je zabrinutost zbog ponašanja Državnog inspektorata, koji nije adekvatno reagirao na prve znakove problema.

Opstrukcija izbora Radničkog vijeća i povjerenika zaštite na radu

Iveković je također izvijestio o opstrukciji četiri sindikata koja su onemogućila radnicima Zagrebačkog holdinga da izaberu svoje predstavnike u Radničkom vijeću i povjerenike zaštite na radu.

Ovo je dodatno oslabilo poziciju radnika i njihovu mogućnost da se zalažu za svoja prava i sigurnost na radu.

Apel za sigurnost radnika ostao neuslišan

Pavao Barbarić, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata u Čistoći, istaknuo je da su nakon prvog odrona na Jakuševcu apelirali na Upravu Zagrebačkog holdinga i druge odgovorne da se osigura siguran rad, no apel nije urodio plodom. Došlo je do drugog odrona s ozbiljnim posljedicama za radnika. Osim toga, radnici su često bez adekvatne zaštitne opreme, što dodatno ugrožava njihovu sigurnost.

Nalaz inspekcije i zabrinutost za budućnost

Barbarić je naveo da je inspekcija završila nalaz prvog odrona, ali nalaz za drugi odron, u kojem je radnik ozlijeđen, još uvijek nije dostavljen.

Postoji zabrinutost da se otpad ne odlaže na siguran način, a naročito je alarmantno što je šef službe sigurnosti Zagrebačkog holdinga donio protokol koji ide protiv preporuka Državnog inspektorata.

Prijetnje sindikalnim povjerenicima

Barbarić je također izvijestio o prijetnjama koje su upućene sindikalnim povjerenicima nakon što su javno istupili s kritikama uprave. Kaznene prijave su pokrenute protiv osoba koje su prijetile fizičkim nasiljem. Ovakve prijetnje ne samo da stvaraju atmosferu straha među sindikalnim aktivistima, već i potkopavaju temeljne demokratske vrijednosti i pravo na slobodu govora.

Zaključak

Situacija na Jakuševcu i odnos gradskih vlasti prema problemima s otpadom i zaštitom radnika otvorila je mnoga pitanja o odgovornosti, transparentnosti i poštivanju radničkih prava. Sindikati nastavljaju borbu za pravdu i sigurnost svojih članova, dok građani i dalje očekuju konkretne korake i rješenja od onih na vlasti.