Kako napraviti ćufte

Kako napraviti ćufte

Ćufte su najomiljenija hrana svačijeg djetinjstva

O ćuftama se može napisati stotine članaka, jer svako kućanstvo ima neki svoj recept za njih, a mnoštvo recepata za njih je i nastalo iz raznoraznih improvizacija. Jedno je sigurno, ćufte su najomiljenija hrana svačijeg djetinjstva, a naravno da ih vole i odrasli, jer ono što zavolimo u djetinjstvu, volimo do kraja života. Uz obavezno miješano meso, može biti pola/pola ili 40% svinjetine i 60% junetine, trebate 2 jaja (ovisno o količini mesa), izabrane začine, to je osnova.

Ćufte se mogu kuhati u umaku, obično od rajčice ili se kuhane dodaju bijelom umaku, umaku od gljiva ili nekom drugom umaku po želji. No, te slasne mesne okruglice možete i pržiti u dubokom ulju ili kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, pa zapeći u pećnici. Možete koristiti samo meso, jaja i izabrane začine, ali ako vas je puno za stolom i trebate više ćuftica, masu povećajte dodavanjem namočenog starog kruha, krušnih mrvica, riže ili nekih drugih žitarica, a neki im dodaju i brašno.

Mesu za ćufte dodajte žitarice po svom izboru

Bitno je da masa za mesneokruglice bude dobro uiješana sa jajima, usitnjenim lukom, češnjakom, drugim začinima i solju i paprom. Mesu za ćufte dodajte žitarice po svom izboru, mnogi kažu da riža treba biti napola skuhana, ali ne nužno, ako je ne stavite previše. Koliko puta ste napravili ćuftice od preostale file za punjene paprike ili sarmu. Na pola kilograma miješanog mljevenog mesa stavite dvije žlice riže, heljde, slanutka, zobenih pahuljica, sojinih ljuskica i slično.

Za ćufte sa starim kruhom, morate namočiti kruh u vrelom mlijeku ili toploj vodi i dobro ga ocijediti. Kruh i krušne mrvice su isto od žitarica, s tim da krušne mrvice uz drugu žitaricu u mesnoj smjesi dodajete isto dvije žlice, ako samo njih dodajte uz jaja i začine trebat će vam više. Ostavite smjesu da se odmori desetak minuta i da mrvice upiju višak vlage, lako dodate još ako je to potrebno, brašno kao dodatak se može dodavati, ali činite to samo ako nemate ništa od već navedenog.

Kako dobiti svršeno okrugle ćufte

Svi znamo da hranu prvo "jedemo očima", jer nas već sami izgled hrane mami i pokreće probavne sokove u tijelu. Kako dobiti savršeno okrugle ćufte, to i nije neka velika tajna, prvo masa treba biti dovoljno kompaktna, drugo, okruglice formirajte nauljenim rukama ili ih svaki put namočite u zdjelici tople vode i tek onda valjajte i formirajte svoju okruglicu. Tako će biti okrugle, a ne čupave ili kvrgave kao krumpiri. Ako ih želite pržiti, uvaljajte ih u brašno i spuštajte u vrelo ulje, okrećite ih dok se ne isprže.

Pripremite sos od rajčice na malo zaprženog brašna zalivenog pasiranom rajčicom, malo posolite i poparite, po želji dodajte bosiljak, peršin, organo ili neke druge začine i kad zakipi spuštajte ćufte unutra, kuhajte ih oko 15 minuta, dok ne isplivaju na površinu. Meso može biti i mljevena piletina ili puretina. Ako mesnoj masi dodajete brašno, dodajte i malo praška za pecivo ili sode bikarbone, fino će nabubriti i biti mekane i rahle za jesti.


Tagovi: