Kako napraviti zobenu kašu

Kako napraviti zobenu kašu

Kako napraviti zobenu kašu i koje su najčešće pogreške u njenoj pripremi?

Loš doručak je svakako garantirani recept za loš početak dana. I dok se zobena kaša često konzumira u mnogim kućanstvima, ona se često radi i poslužuje na sasvim krivi način. Kako napraviti zobenu kašu i koje su najčešće pogreške u njenoj pripremi? Voda umjesto mlijeka - Često se govori kako zobene imaju moć zasititi do kasnijeg ručka, no navedeno je jedino važeće ako se one kuhaju s mlijekom koje je bogato dodatnim proteinima, a ne vodom. Kuhanje u maloj posudi - Naravno da nećete uzeti lonac ako kuhate zobenu samo za sebe, no ukoliko kuhate u premaloj posudi tada se zobene mogu zalijepiti ili zagorjeti, prekuhati.

U krivo vrijeme dodajete zob - Zob se nikada ne kuha uz tekućinu već se dodaje kasnije. Kako bi ona bila kremastija dodaje se nakon što tekućina zavrije, a ako želite pod zub zob tada se dodaje u hladnu tekućinu i zagrijava s tekućinom. Ne dodajete sol - Na početku kuhanja tekućine u nju dodajte sol i zobene će poprimiti sasvim nevjerojatno ukusan okus. Ne kuhate dovoljno dugo - Iako postoje zobene koje su instant obrok, ukoliko ih sami pripremate to nije slučaj. Ostavite zobene nakon kuhanja barem 5 minuta kako bi upile tekućinu i postale mekane te kremaste. I dok mnogi misle da znaju kako napraviti zobenu kašu, istina je da nije tako jednostavno.

Kako napraviti zobenu kašu i zašto je poželjno jesti zobenu kašu?

Svi znamo kako su zobene uravnotežen doručak. Samo jedna šalica kuhane zobi sadržava 150 kalorija, 4 grama vlakana i 6 grama proteina. Osim navedenog, zob obiluje i važnim mineralima poput tiamina, magnezija, fosfora, cinka, mangana, željeza i selena. Sadrži isto tako i topljiva i netopljiva vlakna. Topljiva vlakna će pomoći u snižavanju kolesterola kao i stabilizaciji razine glukoze u krvi, dok će netopljiva vlakna pokrenuti proces probave, spriječiti zatvor i poboljšati zdravlje crijeva.

Mnogi se pitaju kako napraviti zobenu kašu, no da li ste se ikada zapitali zašto ju je zapravo poželjno jesti? Osim jednostavnosti, njena konzumacija smanjuje šanse za razvoj dijabetesa tipa 2, ne sadržava gluten, čini nas ljepšima. U samo pola šalice zobenih pronalazimo više od 25% biotina. Ovaj B vitamin odgovoran je za zdravu funkciju našeg metabolizma i probave, ali isto tako i za gustu kosu, ljepšu kožu i čvršće nokte. Proteini koji se nalaze u zobi isto tako potiču prirodno stvaranje kolagena koji čini našu kožu mekom i podatnom. Kako napraviti zobenu kašu i sačuvati sve njene hranjive vrijednosti?

Kako napraviti zobenu kašu koja je bogata hranjivim tvarima?

I dok mnogi misle da je priprema zobene kaše sasvim jednostavna, ipak je potrebno uložiti određeni trud. Kako napraviti zobenu kašu koja je bogata hranjivim tvarima? Recept je sljedeći: Za zobenu kašu vam je potrebno - 50 g zobenih i 300 ml vode ili poželjno mlijeka. Priprema - Tekućinu stavite u posudu i zagrijte. Kada se tekućina krenula zagrijavati dodajte sol i zatim dodajte zobene i miješajte pazeći da se one ne zagore za dno. Što dulje miješate i kuhate, to su zobene gušće.

Kada ste dobili željenu čvrstoću maknite zobene s vatre i ostavite da se ohlade. Nakon 5 minuta zobene istresite u posudu iz koje ćete jesti. Sada na zobene možete dodati druge dodatke po želji: Svježe/sušeno voće, orašasti plodovi, sjemenke, proteine, med, maslac od kikirikija. Ovakvom pripremom vaša zobena kaša bit će mekanija i kremastija, a sami okus bit će puniji. Probajte navedeni recept za kako napraviti zobenu kašu i uvjerite se i sami da na ovaj način dobivate maksimalno ukusan doručak.


Tagovi: