Kako napraviti toplu čokoladu
Kako napraviti toplu čokoladu da se ne pretvori u kakao napitak
Na internetu ćete naći mnogo različitih prijedloga i recepata za pravljenje tople čokolade, neke ćete ideje sigurno i isprobati, ali ako ste ikada pili gustu toplu čokoladu koju zovi i talijanska, s ničim slabijim nećete biti zadovoljni. Evo kako napraviti toplu čokoladu da se ne pretvori u malo jači kakao napitak, jer mnogi recepti za toplu čokoladu završe upravo kao malo gušći kakao napitak, ali to onda nnikako ne možete nazivati toplom ili tekućom čokoladom.
Kako napraviti toplu čokoladu, potrebno vam je 5 grama, vrhom puna žličica ili pola velike žlice kakao praha, 10 grama gustina (1 žlica), 30 grama šećera (2 vrhom pune žlice), 3,5 decilitra mlijeka, 100 grama tamne čokolade, malo soli. U pola decilitra mlijeka umiješajte, možete i mikserom zbog grudica, kakao, gustin, i šećer, kad dobijete glatku masu dodajte 2 decilitra mlijeka miješajući. U 1 decilitru mlijeka otapajte na laganoj vatri tamnu čokoladu da se rastopi, dodajte smiksanu masu i malo soli i kuhajte 2 - 3 minute i napitak je gotov.
Zimi je bolja od kuhanog vina, kako napraviti toplu čokoladu
Zimi trebamo tople napitke, tople čajeve, razne druge tople napitke, kuhano vino ili vruće rakije, to nas nekako zagrije i razgali iznutra. Na vruću čokoladu se lako navući, a u kafićima će to ispasti skupi užitak, ako je ne znate napraviti sami. Zimi je bolja od kuhanog vina, kako napraviti toplu čokoladu, naučite je sami pripremiti da u njoj možete uživati svaki dan, jer vjerujte, taj napitak sreće stvara sretnu ovisnost, pogotovo u hladnom dobu godine.
Kako napraviti toplu čokoladu od samo tri sastojka, trebate 2 žlice šećera, 100 grama čokolade po vašem izboru, 2 decilitra punomasnog mlijeka. Prvo zavrijte mlijeko, pazite da ne pokipi. Brzo otopite naribanu čokoladu i sjedinite s vrelim mlijekom uz miješanje, možete miješati i mikserom. Ako koristite tamnu gorku čokoladu trebate šećer, ako koristite neku slađu čokoladi možete i bez šećera zakipiti mlijeko. Kada se mlijeko i rastopljena čokolada sjeedine, napitak je gotov, natočite ga u čaše, ukrasite ga šlagom, grubo nasjeckanim orašastim plodovima, čokoladnim ili šarenim mrvicama.
Kako napraviti toplu čokoladu sa slatkim vrhnjem
Ljubitelji ovog sretnog zimskog napitka u vruću čokoladu dodaju razne začine poput cimeta, muškatnog oraščića, svježeg đumbira, čilija u prahu, a malo soli pojačava okus čokolade, a uz njega često poslužuju i sljezove kolačiće. Vi se isto možete poigrati sa dodavanjem začina po želji, a neki dodaju i male količine alkohola. Kako napraviti toplu čokoladu sa slatkim vrhnjem, treba vam 150 grama tamne čokolade, 2 decilitra punomasnog mlijeka, 2 decilitra slatkog vrhnja, mala žličica šećera, sol i cimet.
Tamna čokolada je bolja jer ima visok udio kakaa i malo šećera. Kako napraviti toplu čokoladu, mlijeko i slatko vrhnje pomiješajte i zagrijavajte na srednjoj vatri, kada zavri dodajte šećer i nalomljenu čokoladu, smanjite vatru i miješajte dok se čokolada ne otopi, u glatku smjesu dodajte malo soli i cimeta ili nekog drugog začina po želji. Ako koristite mikser zbog razbijanja grudica neka bude na najmanjoj brzini. Za pripremu vruće čokolade možete koristiti i čokoladu u prahu, postupak je brži.
Tagovi: