Kako se radi sarma
Sarma i potreban materijal
Namirnice potrebne kako bi se napravila sarma su glavica kiselog kupusa cijela, kilogram mljevenog mesa najbolje miješanog, 2 jaja, 1 luk, dva do tri režnja češnjaka ili bijelog luka, šalica riže, sol, papar, vegeta, domaća panceta ili špek, pelati rajčica. Kupus prije upotrebe možete malo i isprati pod vodom ukoliko je dosta kiseo jer će kiselinu pustiti tokom dugotrajnog kuhanja pa se ne morate bojati da sarma neće biti dovoljno kisela, već može biti samo prekisela što onda možete razblažiti vodom.
Na glavici kupusa trebate udubiti nožem korijen kako bi oslobodili listove kupusa u koje ćete zamatati smjesu za sarmu. Glavica kiselog kupusa kada se oslobodi korijena će lako otpuštati listove kupusa koje treba odvajati jedan po jedan. Tvrdi dio na listu kupusa koji je preostao također treba odrezati jer će on samo smetati kod zamatanja sarmi.
Neke ćete listove kupusa narezati na trakice jer će se njima obložiti komadi sarme u posudi za kuhanje. Posuda za kuhanje treba biti široka jer će se sarme slagati jedna do druge, a ne jedna na drugu. Razlog tome je da izvor topline dopre do svakog komada sarme jednako kako bi se svaki komad jednako termički obradio. Meso koje kupujete posebno obratite pažnju da bude svježe, tražite mesara u mesnici da meso samelje pred vama jer mljeveno meso koje dulje stoji brzo se pokvari.
Kako se radi sarma
Kada ste pripremili kiseli kupus i glavica kiselog kupusa je postala hrpa listova i narezanih trakica kupusa, slijedi pripremanje smjese kojom ćete puniti listove kupusa. U smjesu ćete staviti mljeveno meso, dva jaja, sol, papar, sitno narezani luk i češnjak, vegetu, no možete koristiti i gotovu suhu smjesu za pripremu sarme, onda pazite da ne pretjerate s vegetom i soli. Umješajte rižu i sitno nasjeckanu pancetu ili špek, rižu nije potrebno močiti prije stavljanja u smjesu jer će ona upiti dovoljno tekućine iz sokova kupusa i vode koju ćete doliti u posudu za kuhanje. Možete kao začin dodati i sitno nasjeckani peršin, najbolje svježi ako ga imate, no može i suhi.
Kada se priprema sarma imajte na umu da je kupus tokom kiseljenja već bio zasoljen, panceta ili špek će također otpustiti svoje soli, pa nemojte u smjesu stavljati previše soli i vegete koja je slana sama po sebi. Sarma se radi od smjese svih ovih sastojaka i u konačnici ona treba biti ljepljiva, nikako suha, te ćete ovisno o veličini sarmi slagati smjesu i motati u listove kiselog kupusa. Na oba kraja tuljka prstom ugurajte višak lista kupusa kako sadržaj ne bi iscurio van tokom kuhanja. Sarme slažite u posudu zalijete vodom, posipajte okolo narezani kupus na trakice, te poslažite oko sarmi veće komadiće slanine ili špeka no ne previše. Voda treba prekriti sav sadržaj u posudi za kuhanje i kuhajte sat vremena, no na pola kuhanja dodajte pelati rajčicu, amožete je i prethodno prodinstati s malo luka kako bi juha od sarme bila zgusnuta.
Sarma tradicionalno jelo
Sarma je tradicionalno jelo koje se priprema u zimskim mjesecima jer je vrlo kalorična i zasitna hrana. Također su sarme vrlo često na jelovnicima svadbenih svečanosti pred jutro kada je potrebna okrijepa nakon duge noći, masnog jela, alkohola, kolača i svadbenih torti. Kisela sarma će pomoći da se sve to probavi i dati potrebnu okrijepu ljudskom organizmu.
Za sarmu postoje različiti recepti, možemo reći koliko kuharica toliko je načina pripremanja sarmi jer svaka ima neki svoj tajni sastojak ili način pripreme sarmi čime daju svoj pečat pripremljenim sarmama.
Za sarme se kaže da su one bolje što se više puta podgrijavaju, te kada se priprema ovaj obroj obično ga se pripremi za nekoliko dana. Pa kada je na jelovniku ovo tradicionalno jelo nekoliko dana za redom, proći će neko vrijeme kad ćete pitati hoće li se sarme opet raditi jer ćete se zasititi. No, ovo tradicionalno jelo je zdravo upravo zbog kiselog kupusa koji je blagotvoran za ljudsko zdravlje kao i rasol u kojem se kupus kiselio koji se može dodatu u vodu tokom kuhanja sarmi.
Tagovi: