Kako glačati – Najbolji način glačanja odjeće

Kako glačati - Najbolji način glačanja odjeće

Najefikasniji način kako glačati

Glačanje je zasigurno jedan od kućanskih poslova koje mnogi ne vole jer je monoton i naporan, a ponekad kada se nakupi puno garderobe glačanju nikad kraja. Čak nas ni kupovanje odjeće od materijala koji se ne gužvaju neće spasiti povremenog glačanja. No, naučiti kako glačati može nam pomoći da ovu obavezu obavimo bez puno muke i da pri tome ne spalimo i uništimo odjeću.

Prvo je potrebno znati da nisu sva glačala ista, te da je glačalo na paru itekako korisno za efikasno glačanje, a i reguliranje temperature glačala. Zatim trebamo imati dobru podlogu za glačanje, a to je daska za glačanje jer na kuhinjskom stolu ćemo neke stvari teško glačati a da nam se već izglačani dijelovi odjeće ponovo ne izgužvaju. Također daska za glačanje koju možemo podesiti po svojoj visini čuva kralježnicu od opterećenja jer dok glačamo moramo stajati na mjestu, pa je najbolje da je daska za glačanje namještena u visini kukova, kako bi ruke u laktovima bile savijene pod kutem od 90 stupnjeva. Ovo su osnove koje će nas naučiti kako glačati brzo i efikasno.

Savjeti kako glačati

Za efikasno glačanje je najbolje organizirati glačanje u prostoriji gdje spremate odjeću jer tako nećete morati nositi izglačanu odjeću i riskirati da je ponovo zgužvate. Ako košulju izglačate i odmah objesite na vješalicu ona će se na vješalici brzo ohladiti i nema rizika da će se ponovo zgužvati. Kada glačate odjevne predmete razvrstajte ih prije glačanja prema temperaturi s kojom trebate glačati ili korisiti glačalo na paru. Započnite s glačanjem odjevnih predmeta kojima je potrebna najniža temperatura, pa do kraja glačajte predmete kojima je potrebna najviša temperatura.

Ako ne koristite glačalo na paru dobro je odjevne predmete a naročito posteljinu prethodno navlažiti jer je vlažnu odjeću lakše glačati pa se tako štedi i na vremenu i na energiji. Savjeti kako glačati mogu nam uvelike olakšati ovu kućansku obavezu ako ne želimo izgledati izgužvano kada obučemo svoju ne isglačanu odjeu.

Još neki savjeti kako glačati mogu pomoći da odjeća i posteljina izgledaju kao iz izloga, a to je na primjer da glačate u smjeru kako idu tkanja, te izbjegavajte kružne pokrete jer se na taj način stvaraju ogrebotine i rastežu vlakna. U velikoj većini slučajeva vlakna idu u smjeru dužine pa onda tako treba i glačati.

Kako glačati uz parnu postaju

U današnje vrijeme razvoja tehnologije i umjetne inteligencije postoje glačala koja imaju ugrađene kamere i senzore koji reagiraju na vaše pokrete, na vrstu tkanine koju je kamera snimila. S parnim postajama i uz pomoć senzora pokreta ovaj aparat zna da nije u vašim rukama i on će se vrlo brzo ohladiti te možete glačalo ostaviti čak i na dasci za glačanje i neće doći do uništavanja podloge i zapaljivanja.

Prije nego krenete korisiti parnu postaju proučite uputstva kako glačati uz pomoć ovog uređaja koji u sebi ima ugrađene senzore ne samo za pokrete, već i senzore koji prepoznaju koju vrstu tkanine glačate i automatski tome prilagođava temperaturu glačala. Unutar manje od jedne sekunde temperatura glačala će biti prilagođena vrsti tkanine i ne morate sami regulirati i procjenjivati temperaturu koju morate na glačalu regulirati prije nego ga prislonite na tkaninu.

Parna postaja je idealno rješenje za sve koji ne vole glačati, ali i za početnike koji tek uče kako glačati odjeću i ostale tkanine koje je potrebno izglačati prije spremanja u ormar ili nošenja.


Tagovi: