Kako iskoristiti kokosovo mlijeko i pripremiti kokos za kuhanje
![Kako iskoristiti kokosovo mlijeko i pripremiti kokos za kuhanje Kako iskoristiti kokosovo mlijeko i pripremiti kokos za kuhanje](https://www.arz.hr/wp-content/uploads/2024/02/99931-17089735664374-1024x585.png)
Alternativno kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko je vrlo često alternativna zamjena za kravlje mlijeko za osobe koje ne podnose laktozu. Ovo se mlijeko proizvodi od pulpe kokosovog ploda i njegov je okus slatkast. Ljudi koji ne smiju konzumirati soju i orašaste plodove zbog alergijskih reakcija mogu uživati u ovoj slatkoj deliciji u obliku mlijeka, ali i ploda kokosa.
Postoji razlika između kokosovog mlijeka u tetrapaku i onog u limenci, kokosovo mlijeko u limenci je punomasno, gušće i kremastije i često se koristi u kuhanju slanih jela kojima je potrebna masnoća iz kokosovog mlijeka. Molekularna struktura ovog mlijeka je vrlo slična krvnoj plazmi ljudi i njegova je hranjiva i energetska vrijednost izuzetno bogata.
Iako je vrlo kalorično ono se preporučuje za konzumaciju čak i na dnevnoj bazi, a može ga se nabaviti i u prahu pa razmutiti s toplom vodom prema svojoj želji i korisititi za smootije, kuhanje ili samo popiti kao šalicu mlijeka bez straha od laktoze i alergijskih reakcija.
Kokosovo mlijeko i njegove nutritivne vrijednosti
Kokosovo mlijeko u limenci je masnije nego ono u tetrapaku, pa time ima i veću energetsku vrijednost zbog većeg udjela masnoća. Zbog toga je i kremastije i gušće nego ono u tetrapaku koje je više razvodnjeno i spremno za piće kao i obično kravlje mlijeko kojeg također nalazimo s različitim udjelima masnoće u našim trgovinama.
Nutritivne i hranjive vrijednosti kokosovog mlijeka na 100 ml ima 200 kcal, 0,1 g proteina, 1 g masti, te 2,7 g ugljikohidrata. U kupovnom kokosovom mlijeku se dodaju i vitamini B12 i vitamin D kako bi se dodatno oplemenilo i bilo još zdravije za konzumiranje. Kokosovo mlijeko možete pripremiti i sami iz jezgre kokosovog ploda u blenderu u kojem ćete nasjeckati komadiće kokosa i dodati malo vode ili naribati kokosovu pulpu. U ovoj vrsti mlijeka se nalaze i drugi minerali poput natrija i kalija, magnezija, kalcija, željeza, ali i vitamin C, B6 i kobalamin što sve blagotvorno utječe na ljudski organizam i ljudsko zdravlje.
Kokosovo mlijeko i njegova upotreba
Kokosovo mlijeko možete korisiti u svemu za što biste koristili obično kravlje mlijeko. Dakle možete ga korisiti za piće, kao dodatak kavi, pripremu smootija, kolača, zajedno s pahuljicama, ukuhavanje zobene kaše, pravljenje domaćeg sladoleda.
Ako se koristi masnije mlijeko kokosa ono se najčešće koristi kod kuhanja u pripremi krem juha, kao jedan od sastojaka raznih umaka i drugih jela kao na primjer pire krumpir gdje je potrebna masnoća i gustoća za jelo koje se priprema. Vrlo često je kokosovo mlijeko sastojak koji se koristi u egzotičnim kuhinjama jer kokos i potječe iz egzotičnih zemalja pa je tamo kokos autohtono jelo koje se koristi i danas u tradicionalnoj kuhinji. Ako volite egzotična jela potražite recepte gdje možete koristiti ovo mlijeko za pripremu ukusnog obroka. Čak i da se odlučite napraviti običan griz s ovom vrstom mlijeka iznenadit ćete se okusom griza jer će mu ovo mlijeko dati punoću i potpuno drugačiju teksturu i okus.
Tagovi: