Kako odabrati sobne biljke i ukrasiti interijer

Kako odabrati sobne biljke i ukrasiti interijer

Sobne biljke čine vaš dom zdravijim i ljepšim

Zaljubljenici u cvijeće i zelenilo ne mogu vjerovati da postoji ijedan dom u kojem nema bar jedna posuda se barem jednim živim cvijetom. Mnogi se izgovaraju da su antitalenti za cvijeće i da im se baš sve osuši, savjet za njih neka traže u rasadniku nezahtjevne biljke oko kojih nema puno posla i lako ih je njegovati. Nabavite barem jednu sobnu biljku, lisnaticu, cvjetnicu ili sukulent, jer sobne biljke čine vaš dom zdravijim i ljepšim.

Savjet onima koji tvrde da nemaju uvjete za sobne biljke, jer je stan malen, nedovoljno osunčan informirajte se o biljkama koje uspijevaju u sjeni, polusjeni ili pod umjetnim svjetlom. Ili nabavite biljni terarij koji se brine sam za sebe i kojeg je vrlo lako održavati, jer se vlaga kondenzira u kapljicama na poklopcu terarija i pada natrag na biljke i škrto tlo na kojem su raspoređene unutar terarija, tako biljke proizvode svoju vlastitu rosu, a vi samo ponekad obrišite prašinu s terarija.

Važno je koje sobne biljke birate i u kakve tegle ih sadite

Treba vam osjećaj za prostor, ljubav prema biljkama, ali i malo mašte i kreativnosti pri slaganju sobnih biljaka u vašem domu, ali nagrada je puno življi, ugodniji i ljepši prostor u kojem živite. Obzirom na položaj stana, dostupnost sunčeve svjetlosti, vrstu i boje namještaja kojim ste opremili svoj stan, važno je koje sobne biljke birate i u kakve tegle ih sadite, jer lijepe i zanimljive tegle su ukras za sebe koji pojačava vizualni doživljaj biljke.

Visoke sobne biljke, obično lisnatice koje se zbog ukrasnog lišća i kupuju, postavite u kutu iz kutne garniture, kraj izlaza na bačkon, iza vaše omiljene fotelje, pri kupnji se obavezno raspitajte koliko biljka može narasti i može li je se orezivati i oblikovati. Puzavce možete postaviti na police sa ukrasima, čaki i na policu s knjigama, samo ih oprezno zalijevajte da vlaga ne ošteti knjige. Orhideje, japanske ljubice i ostale cvjetnice stavite na prozorsku dasku, kao i sukulente, ako ih volite.

Sobne biljke kao dekorativni vrteki u keramičkim posudama

Ako volite biljke, a nemate baš mjesta da uzgojite malu kućnu "džunglu", vama će odgovarati dekorativni vrtek sastavljen od nekoliko biranih biljnih vrsta koji možete držati na stolu kao trajni živi ukras. Sobne biljke kao dekorativni vrteki u keramičkim posudama najbolje uspijevaju, ako se bojite da nećete "spariti" baš biljke koje vole biti zajedno, možete kupiti gotove vrteke, ima ih manjih i većih, a možete ih uložiti u ukrasnu košaru od pruća ili suhog lika.

Sa svojih šetnji možete donijeti zanimljive kamenčiće koje nađete i dodati ih u tegle u kojem vaše sobne biljke rastu i cvjetaju. Morate ih oprati vrelom vodom da ih dezinficirate, takve kamenčiće već sterilizirane možete kupiti i u rasadnicima, a dobro će vam doći ako radite vrtek u obliku malog sobnog kamenjara, što ovisi o izboru biljaka. Obojene staklene kamenčiće također možete kupiti u rasadniku i na sličan način koristiti u dekorativne svrhe oko vaših sobnih biljaka.


Tagovi: