Kako napraviti patku u narančinom umaku
Recept patka u narančinom umaku
Za pripremu ukusnog obroka patka u narančinom umaku bit će vam potrebna patka težine između 1,5 do 2 kg, malo timijana, naranča, 2 žlice meda i 2 žlice vinskog octa. Za umak od naranče će vam trebati 2 naranče, žlica šećera, 50 ml likera, malo soli i papra, žličica škrobnog brašna za zgrušnjavanje i naranča za ukras.
Prvo je patku potrebno dobro posoliti iznutra i izvana kako bi meso upilo sol, te je potrebno vilicom izbosti iznutra i izvana da se sol upije i da iscuri višak masnoće. U unutrašnjost patke stavite naranču koju ste prethodno ogulili i malo timijana. Prije pečenja je krilca potrebno privezati uz tijelo kako ne bi izgorila jer se patka peče dugo, a patku premažite mješavinom meda i octa. Patku pecite pola sata na 200 stupnjeva, pa nakon toga smanjite temperaturu na 170 stupnjeva Celzijusa sat i pol. Nakon što je patka pečena omotajte je folijom i ostavite da pusti sokove i masnoću prije nego je narežete.
Za pripremanje umaka ocijedite dvije naranče, pa s korice skinite bijeli dio i narežite na trakice opranu koru naranče. Šećer zagrijte da se otopi i karamelizira, dodajte sok od naranče i kuhajte. Nakon kratkog kuhanja dodajte korice naranče narezane na trakice, sok od pečenja, zgusnite škrobnim brašnom koje ste prethodno razmutili u malo vode. Patka u narančinom umaku odlično se slaže sa svim vrstama salata, a vrlo je ukusna s pečenim krumpirom i pirjanom mrkvom i graškom.
Patka u narančinom umaku s porilukom
Specijalitet patka u narančinom umaku s nadjevom od naranče i poriluka oduševit će vas specifičnim okusom. Potrebna vam je patka maksimalno 2 kilograma, za nadjev naranča i dva poriluka, za premaz malo octa, meda i 3 žlice ulja. Umak ćete napraviti od dvije naranče, malo bijelog vina, vode, gustina ili gusnela za zgušnjavanje, malo papra i soli, te đumbira u prahu.
Patku je potrebno prvo oprati a zatim začinite s vegetom iznutra i izvana. Utrobu patke je potrebno napuniti s pola naranče, i nasjeckani bijeli dio poriluka. Pomiješajte med, ocat i žlicu ulja te premažite patku izvana. Patka se peče na 190 stupnjeva s povremenim podlijevanjem vodom i premazivanjem preostale smjese meda, octa i ulja. Nakon sat vremena pečenja u patku stavite ostatak naranče narezane na ploške i pecite još sat vremena. Nakon pečenja patku ostavite da se ocijedi.
Ovako pripremljena patka u narančinom umaku treba još samo umak koji ćete napraviti od iscijeđenog soka naranče, soka od pečenja, gusnela, soli, papra, vina te đumbira u prahu što ćete sve zajedno ukuhati. Kao prilog odlično se slažu kroketi i sve vrste salata.
Patka u narančinom umaku s mlincima
Priprema jela patka u narančinom umaku vrlo je jednostavna a može se umjesto meda koristiti i marmelada za premaz. Ako pripremate mlince uz patku prije samog serviranja potrebno ih je preliti vrućom vodom i poklopiti kako bi se mlinci uparili i upili svu tekućinu, na kraju ćete mlince preliti s malo masnoće od pečenja, te ih nije potrebno dalje termički obrađivati.
Patku je potrebno oprati te osušiti papirnatim ubrusom, no pazite da komadići papira ne ostanu u unutrašnjosti patke. Patku treba dobro posoliti iznutra i izvana, te premazati s malo ulja i vode. Patka se peče na 200 stupnjava oko sat vremena s povremenim podlijevanjem masnoćom koju je pustila tokom pečenja.
Patka u narančinom umaku treba i narančin umak koji ćete pripremiti tako da ćete sok od naranče pomiješati s marmeladom od naranče, maslacem i malo jušnog temeljca. Ukoliko nije dovoljno gusto može se dodati žličica gustina, te kuhati uz stalno miješanje 15 tak minuta. Servirati s pripremljenim mlincima i zelenom salatom.
Tagovi: