Kako se pravi tijesto za pizzu

Kako se pravi tijesto za pizzu

Tijesto za pizzu - recept

Pizza je jedno od najomiljenijih jela diljem svijeta, no njezina povijest seže unatrag u Napulj, Italiju, u 18. stoljeće. Tada su siromašni radnici u gradskim četvrtima južnog Napulja, poznatima kao "Vicaria", počeli koristiti jeftine sastojke poput rajčice, sira i tijesta kako bi napravili ukusno jelo koje bi zadovoljilo njihovu glad. Tijekom vremena, ovo jelo postalo je poznato kao pizza. Prva dokumentirana referenca o pizzi potječe iz 997. godine kada je sicilijanski plemić u Trstu poklonio nadbiskupu mozzarellu i "pizzu", tada spominjanu kao "picea". Međutim, prava popularizacija pizze dogodila se u Napulju, gdje su pizzerije počele nicati duž ulica. Sastojci su se postepeno mijenjali i dodavali, a 1889. godine, kuhar Raffaele Esposito iz pizzerije "Pietro e Basta Cosi" stvorio je pizzu Margheritu, koja je dobila ime po kraljici Margareti Savojskoj. Ova pizza sastojala se od rajčice, mozzarelle i svježeg bosiljka te je bila posvećena kraljici koja je posjetila Napulj. Ovaj događaj dodatno je pomogao popularizaciji pizze izvan Napulja. Danas je pizza nevjerojatno raznoliko jelo. Može biti kla U sljedećem dijelu otkrivamo kako se pravi tijesto za pizzu, te koji će vam sastojci biti potrebni kako biste pripremili tijesto za pizzu.

Tijesto za pizzu - sastojci

Kako biste pripremili tijesto za pizzu, biti će vam potrebni neki osnovni sastojci. Prvo što će vam trebati je, naravno, brašno. Najčešće se koristi tip 00 brašno ili brašno za pizzu, ali može se koristiti i obično pšenično brašno. Uz brašno će vam trebati voda. Topla voda pomaže u aktiviranju kvasca i omogućava pravilno dizanje tijesta. Zatim će vam trebati kvasac, bilo suhi ili svježi. Kvasac se koristi za fermentaciju tijesta i davanje volumena, dok sol dodaje okus tijestu i kontrolira fermentaciju. Također će vam trebati suncokretovo ulje koje daje elastičnost tijestu i poboljšava teksturu. Kako biste bolje aktivirali kvasac i dali tijestu malo slatkoće, trebati će vam šećer. Ovi sastojci se miješaju zajedno, a zatim mijese dok se ne formira glatko tijesto za pizzu. Nakon toga, tijesto se ostavlja da odmara i fermentira prije nego što se razvalja u oblik pizze, stave se svi dodaci i potom se stavi u pećnicu.

Tijesto za pizzu - priprema

Kako biste napravili tijesto za pizzu, prvo trebate aktivirati kvasac. Ako koristite suhi kvasac, pomiješajte ga s malo tople vode i šećera te ostavite da se aktivira oko 5-10 minuta. Ako koristite svježi kvasac, jednostavno ga razmutite u malo tople vode. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte aktivirani kvasac, te vodu i suncokretovo ulje. Koristite žlicu ili ruke da sve sastojke dobro sjedinite. Kada se tijesto počne formirati, izvadite ga iz zdjele i prebacite na pobrašnjenu radnu površinu. Mijesite tijesto za pizzu oko 5 do 10 minuta ili dok ne postane glatko i elastično. Dodajte još brašna ako je tijesto previše ljepljivo. Stavite tijesto natrag u zdjelu, pokrijte ga krpom ili prozirnom folijom i ostavite da odmara na toplom mjestu oko 1 do 2 sata, ili dok se ne udvostruči u veličini. Nakon fermentacije, razvaljajte tijesto u željeni oblik na pobrašnjenoj radnoj površini. Prebacite tijesto na lim za pečenje ili pizzu tavu koju ste prethodno posuli brašnom. Dodajte sastojke na razvaljano tijesto, kao što su umak od rajčice, sir i ostali nadjevi po želji. Pecite pizzu u prethodno zagrijanoj pećnici na visokoj temperaturi od 250°C oko 10 do 15 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe i hrskavo, a sir se lijepo otopi. Nakon što je pizza pečena, izvadite je iz pećnice, ostavite da se malo ohladi, narežite i poslužite!


Tagovi: