Kako se pravi puding

Kako se pravi puding

Puding poznata poslastica

Puding je želatinasta poslastica koju vole i djeca i odrasli. Kada ga jedemo topi se u ustima, nije previše sladak a možemo ga pronaći različitih okusa. Porijeklom je s engleskog područja pa je tako i dobio naziv. Originalno pudinzi se nisu pripremali iz vrećice kao danas. Umutilo se brašno, krupica, maslac i jaja kuhanjem na pari u mlijeku dok se nije dobila željena gustoća i želatinoznost.

U današnje vrijeme prah za puding kupujemo u trgovinama, dodamo malo šećera i ukuhavamo u mlijeku na laganoj vatri. Može se poslužiti s raznim dodacima poput sušenog voća, cimeta, vanilin šećera, usitnjene čokolade, sa šlagom, svježim voće i još puno toga što vam mašta nalaže.

Ova se poslastica može jesti topla, ali i hladna ovisi kako volite i koje je godišnje doba. Zimi kada se želimo ugrijati pojest ćemo ga vrućeg, dok ćemo ljeti ovu slasticu jesti hladnu iz hladnjaka kako bi se rashladili, pa možemo dodati i malo sladoleda.

Kako se pravi puding

U današnje vrijeme priprema pudinga je vrlo jednostavna jer kupujemo poluproizvod u trgovini u prahu koji ćemo daljnjom obradom pretvoriti u ovu odličnu slasticu. Sadržaj iz vrećice treba usipati u šalicu te dodati žličicu šećera u kristalu i žlicu do dvije mlijeka te sve dobro umutiti kako bi se dobila glatka smjesa bez grudica.

Nakon toga odvojiti mlijeka u količini kako piše na uputstvu na vrećici pakiranja i staviti na vatru da uzavrije. Nakon što uzavrije vatru treba maksimalno smanjiti i lagano miješajući usipati u mlijeko glatku smjesu pudinga i šećera. Uz stalno miješanje smjese pod utjecajem topline puding će se u mlijeku zgusnuti, te ga tako treba uz stalno miješanje kuhati par minuta.

Prethodno smo pripremili posude koje smo prelili vodom i ocijedili, te vrući puding nakon kuhanja treba presipati u mokre posude. Posude trebaju biti mokre kako se smjesa pudinga ne bi zalijepila za posude. U ovoj slastici možete uživati odmah dok je vruća, ali i pričekati dok se ohladi.

Puding i dodaci

Puding bez obzira koji okus odaberete je neutranog okusa i mirisa, čak i kad ima dodatke poput čokolade, voće u sebi okus je vrlo blag. Stoga u svoje pudinge možete dodavati sve što volite. Ako volite voćne okuse sušeno voće poput sušene brusnice, sušenih smokvi, sušenih šljiva narezanih na sitne komadiće mogu vas iznenaditi svojim okusom.

S druge strane ako volite slatko slani okus u svoje pudinge možete dodati sjemenke poput chia sjemenki, sezama, sušenog maka, te razne orašaste plodove usitnjene ili samljevene. Puding od čokolade s okusom oraha ili s okusom vanilije i cimeta može vas očarati izuzetnim okusima.

Dodavanjem malo kuhane kave ili topljene čokolade prekrivene s kremastim šlagom predstavljat će pravu slatku gozbu. A možete za ukras koristiti i malo naribane čokolade po bijelom šlagu, posipanog usitnjenim cimetom po šlagu ili po samom pudingu kako bi vaša poslastica i izgledala neodoljivo, vjerujte vaši će ukućani biti oduševljeni s ovom jednostavnom poslasticom.


Tagovi: