Kako se radi majoneza

Kako se radi majoneza

Majoneza se može raditi sa jajima i bez jaja

Klasični recept za majonezu je sa žumanjcima, senfom, dodavanjem ulja kap po kap, uz žustro miješanje ručnom metlicom ili mikserom, a na kraju se dodaje malo limunovog soka ili octa. No taj slasni dodatak mnogim jelima je vrlo kaloričan pa mnogi traže načine da ga razblaže (dodavanje kiselog vrhnja ili jogurta kod salata), a i vegetarijanci ga žele bez jaja. Zbog toga je korisno znati, majoneza se može raditi sa jajima i bez jaja u više varijanti.

Industrijska majoneza je doista kalorijska bomba koja obiluje šećerima i adutivima, domaća može biti drugačija. Brojne su inačice domaće majoneze koje se rade sa mljevenim lanenim ili nekim drugim sjemenkama, sa brašnom od riže, slanutka ili nekih drugih žitarica ili mahunarki, sa mlijekom, sirom, vrhnjom. Radili je sa jajima ili bez njih domaće majoneze se moraju držati u frižideru i što prije potrošiti jer ne mogu dugo stajati. Ako se masnoća u majonezi počne odvajati potrošite je isti dan ili je bacite.

Majoneza bez jaja i s manje kalorija

Neki ljudi iz zdravstvenih razloga izbjegavaju jaja u svakom obliku. Za vegetarijance koji također izbjegavaju jaja, za osobe koje su na nekoj dijeti za mršavljenje i za one koji izbjegavaju jaja zbog kolesterola idealna je majoneza bez jaja i s manje kalorija. Za majonezu od mlijeka trebate pola čaše mlijeka, čašu maslinova ulja, žličicu senfa, žličicu limunovog soka, žličicu sitno nasjeckanog kopra ili nekoog drugog začinskog bilja, pola čaše grčkog ili nekog drugog gustog jogurta i sol.

Sve smiksati u jednoličnu glatku smjesu. Majoneza od sira uključuje 200 grama svježeg sira, pola čaše vrhnja, žličicu senfa, sok od pola limuna i malo soli, sve smiksati u glatku masu. Uzimite čašu suncokretovog ulja, pola čaše sojinog mlijeka, malo soli, žlicu limunovog soka, malo senfa i drugih začina po volji, snažno izmiksajte. Uzmite 100 grama preko noći namočenog prosa, dodajte glavicu sitno sjeckanog luka, vezicu vlasca (2 žlice suhog vlasca), 3 češnja češnjaka, sol, peršinov list, sok od pola limuna i dobro izblendajte.

Majoneza sa jajima u više varijacija

Klasični recept za majonezu sa jajima je uvijek isti, ali sa raznim dodacima je možete učiniti manje kaloričnom, a i pokušati napraviti majonezu samo od bjelanjak koji su manje kalorični od žumanjaka, a neki u majonezu od svježih žumanjaka dodaju i jedan žumanjak iz tvrdo kuhanog jajeta kako smjesa bila gušća i konzistentnija. Majoneza sa jajima u više varijacija uključuje i dodavanje vrhnja ili jogurta radi razblaživanja i razbijanja kaloričnosti i težine i neki dodaju i senf i ocat.

Domaća majoneza će dobiti drugačiji i obogaćen okus ako i u klasični recept za spravljanje dodajete različite sitno sjeckane začinske biljke, češnjak, papar, možete se po vlastitoj želji poigrati okusima, ionako ćete je brzo potrošiti. Slobodno eksperimentirajte, a možete je napraviti po klasičnom receptu, a prilikom korištenja dodati začine po volji, vlasac, kopar, peršin, čak i hren. Slobodno koristite i blender jer to ubrzava cijeli postupak, a tekstura bude gusta, kremasta i glatka.


Tagovi: