Kada se radi dogovoreni carski rez

Kada se radi dogovoreni carski rez

Što je dogovoreni carski rez

Unaprijed dogovoreni carski rez je onaj koji se trudnica sa svojim ginekologom unaprijed dogovori zbog određenih razloga. Međutim, u nekim situacijama kada se trudnica otpremi na vaginalni porod koji je prirodan način poroda dogode komplikacije koje će dovesti do hitnog carskog reza kada se nema izbora i carski rez se mora obaviti po hitnom postupku.

Dogovoreni carski rez se odvija u terminu kada bi trebao biti prirodan porod, ali i u slučaju kada je trudnica prenijela iza termina poroda pa će se liječnik specijalista odlučiti u dogovoru s trudnicom na carski rez. Carskim rezom se reže koža do maternice te se kirurškim putem beba vadi iz maternice. Majka je pod lokalnom anestezijom i svega je svjesna jer u velikoj većini slučajeva nema potrebe za općom anestezijom ako sve ide po planu i bez komplikacija.

Odmah nakon poroda majka će vidjeti i držati dijete kratko, te će dijete biti odneseno na čišćenje i testiranje, a majci se vadi posteljica i šivanje reza na trbuhu, te slijedi oporavak koji je duži nego kod normalnog poroda.

Kada se radi dogovoreni carski rez

Dogovoreni carski rez se radi zbog predostrožnosti kako bi porod bio siguran za bebu i majku. Ako je kod prethodnih poroda došlo do komplikacija u porodu ili su prethodni porodi također bili uz carski rez, svaka će trudnoća biti iznesena do kraja i dogovorit će se carski rez da se izbjegnu komplikacije s prethodnih poroda.

Ukoliko se radi o višestrukim trudnoćama gdje je potrebno poroditi dvije ili više beba kako se majka ne bi iscrpljivala, a i bebe koje trebaju ugledati svjetlo dana liječnik specijalista ginekolog će unaprijed dogovoriti carski rez. Višestruke trudnoće u velikoj većini slučajeva imaju umjesto prirodnog poroda, rađanje carskim rezom što je danas postala praksa.

Kada je trudnica prenijela predviđeni termin poroda i nema nikakvih naznaka da bi se porod mogao odvijati prirodnim putem bit će dogovoreni carski rez zbog izostanka trudova i istjecanja plodne vode, te širenja zdjelice. U takvim će se slučajevima liječnici radije odlučiti na carski rez nego lijekovima stimulirati prirodan porod.

Dogovoreni carski rez i oporavak nakon postupka

Kada se porod radi uz dogovoreni carski rez trudnica se unaprijed može psihički i fizički pripremiti za period nakon postupka. S obzirom da će majci zbog velikog reza na trbuhu oporavak dulje trajati i da se neće smjeti naprezati nošenjem bebe bit će joj potrebna sva moguća pomoć okoline. Unaprijed se mogu pripremiti i smrznuti obroci ukoliko mlada majka nema koga da joj pomoge u periodu babinjanja. Jako je dobro da otac djeteta u periodu nakon dolaska iz bolnice uzme slobodno, otvori porodiljni ili bolovanje kako bi mogao biti uz majku i bebu.

Dojenje nije isključeno kada je porod uz dogovoreni carski rez, dojke će imati mlijeko, no problem je pronaći povoljan položaj za majku kako bi dojila dijete jer dojenje traje određeno vrijeme pa majka treba biti u najudobnijem položaju zbog reza na trbuhu. Majka ne smije dizati ništa teško, ne smije se sagibati, mora se pažljivo dizati iz ležećeg položaja, a jednako tako i samo ležanje mora biti bez pritiska na trbuh pa će ležanje biti prvobitno na leđima, a kasnije na boku. Smijanje, kašljanje i kihanje može biti bolno za majku pa je dobro na trbuh pritisnuti jastuk ili deku kako bi se smanjio pritisak i dobio oslonac da manje boli. Vježbanje se ne preporučuje prva tri mjeseca nakon carskog reza, nego samo lagane šetnje, a stepenice u prva dva tjedna nakon carskog reza izbjegavajte.


Tagovi: