Kako se testira na hripavac

Kako se testira na hripavac

Što je hripavac ili veliki kašalj

Hripavac je vrlo zarazna bolest koju uzrokuje gram-negativna bakterija Bordetella pertussis. Veliki kašalj može pogoditi ljude svih životnih dobi, no najčešće se javlja kod djece. Ako se ne liječi, infekcija hripavcem u male djece je opasna po život i uzrokuje uznapredovale faze respiratornih problema. Bebe su u najvećem riziku od komplikacija jer disanje može privremeno prestati tijekom napadaja kašlja. Iako se bolest često viđa u djetinjstvu, može se razviti i u odraslih, što dovodi do teže kliničke slike. Hripavac se prenosi s čovjeka na čovjeka izravnim kapljičnim putem, odnosno kontaktom s izlučevinama dišnog sustava zaražene osobe. Stoga se može brzo proširiti na mjestima kao što su vrtići i škole. Tjedan ili dva kasnije javljaju se simptomi obične prehlade, poput curenja iz nosa, povišene temperature i povremenog kašlja koji se pogoršava. Kako je kašalj vrlo jak, uzrokuje otežano disanje uz karakteristično hripanje. Napadaji kašlja najčešće se javljaju noću i otežavaju svakodnevne aktivnosti.

Hripavac simptomi

Koji su simptomi kod osobe koja ima hripavac? Umor, jaka žeđ, slabost mišića, povraćanje, otežano disanje, karakteristično hripanje, smanjeno mokrenje simptomi su koji ukazuju da biste trebali posjetiti liječnika. Vrijeme od izlaganja mikroorganizmu do razdoblja inkubacije je između 3 i 15 dana. Nakon tog razdoblja pojavljuju se respiratorni simptomi poput suhog kašlja i curenja nosa. Ovo je početna faza ili kataralna faza. Bolesnik ima izraženo kihanje i blagu temperaturu. Nakon jednog do dva tjedna javlja se nekontroliran jak i kontinuiran kašalj. Oboljeli mogu prenijeti hripavac od početka simptoma do tri tjedna nakon početka kašlja. Pojava karakterističnog kašlja je početak druge, ili paroksizmalne faze. Ovdje se napadi kašlja brzo ponavljaju. Povraćanje se obično javlja neposredno nakon kašlja. Bolest je karakterizirana tipičnim napadima jakog kašlja koji završava zviždanjem tijekom udisaja. Ova faza traje od dva do osam tjedana. Rekonvalescencija je zadnja faza koja traje od jednog do tri mjeseca. Karakterizira ga postupno povlačenje kašlja.

Kako se testira na hripavac

Dijagnoza hripavca temelji se na procjeni kliničkih znakova i simptoma bolesnika. Dokazivanje bakterije Bordetella pertussis provodi se uz pomoć PCR testa koji se izvodi brisom nosa. PCR test daje najbrže rezultate, posebno kod osoba s blagim simptomima. Kako se liječi hripavac? Ova zarazna bakterijska infekcija dišnih putova i pluća može se liječiti antibioticima kako bi se smanjio kašalj i drugi simptomi. Rano liječenje smanjuje mogućnost prijenosa infekcije na druge osobe. Tijekom prva tri tjedna antibiotici su vrlo učinkoviti u kontroli bolesti. Zaražene osobe moraju se držati podalje od male djece i dojenčadi dok ne dobiju odgovarajuće liječenje. Rizik kod odraslih raste s godinama, osobito kod starijih od 65 godina, osoba s astmom ili kroničnom opstruktivnom plućnom bolešću. U slučajevima kada se hripavac ne liječi učinkovito, tada bolest može dovesti do ozbiljnih komplikacija i zdravstvenih problema kao što su upala pluća, zatajenje disanja, oštećenje mozga, zatajenje bubrega i urinarna inkontinencija. Primarni način zaštite je cijepljenje.


Tagovi: