Kako se radi vruća čokolada

Kako se radi vruća čokolada

Vruća čokolada kalorijski napitak

Vruća čokolada je savršen napitak u hladnim jesenskim i zimskim danima koji će vas okrijepiti, ali i zasititi. Ova kremasta poslastica se radi od kakaa koji je od davnina poznat kao vrlo kalorična i hranjiva namirnica, te 100 g kakaa sadrži 340 kalorija, nešto vlakana i bjelančevina. Kakao je bogat antioksidansima te pročiščava krvožilni sustav, a ujedno je bogat izvor željeza koje je potrebno ljudskom tijelu.

Uz kakao ili umjesto njega može se koristiti i tamna čokolada koja u sebi sadrži preko 70% kakaa. Tamna je čokolada također nutritivno kalorična pa se preporučuje pojesti je dnevno do dvije kockice, sve preko toga će izazvati debljanje.

Dodavanjem šećera stvarate još kaloričniji napitak, a ako se vruća čokolada konzumira sa šlagom o kalorijama bolje da i ne govorimo. Šlag donosi dodatne kalorije, pa ako pazite na liniju uz čokoladu i šećer unosite kaloričnu bombu, no ako to ne radite prečesto nećete osjetiti na svojoj težini. Međutim, ako ste ovisnik o ovakvom napitku sa šećerom i šlagom višak kilograma će se brzo nataložiti.

Kako se priprema vruća čokolada

Vruća čokolada se priprema na način da u vruće milijeko umiješate kakao, a umjesto mlijeka možete koristiti i biljne napitke. U mješavinu možete dodati i malo gustina kako bi čokolada bila gušća. Dodavanjem slatkog vrhnja ili šlaga napravljenog od slatkog vrhnja vaša će vruća čokolada imati poseban okus kojem nećete moći odoljeti.

Ukoliko volite da vaša čokolada bude gušća spojit ćete sojin čokoladni napitak, gustin, kakao prah, tamnu čokoladu, med ili javorov sirup, te vrlo malo soli. Ovu smjesu će biti potrebno ukuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje kako bi se svi sastojci spojili u savršen okus. Med ili javorov sirup dodajete na kraju kako ne bi izgubili na toplini svoje hranjive sastojke.

Mlijeko koje koristite treba biti punomasno, a ako koristite mlijeko s manje masnoće svakako dodajete slatkog vrhnja. Ovaj napitak možete raditi i kao puding tako da ćete u malo mlijeka usipati kakao, gustin, šećer i dobro promiještati, istovremeno na vatri zavrijati mlijeko i umješanu smjesu polagano usipavati u vrelo mlijeko pazeći da ne zagori jer ćete stalno miješati kao da radite puding dok ne dobijete željenu guštoću.

Vruća čokolada s dodacima

Vruća čokolada se može raditi s raznim dodacima pa tako možete u vruću čokoladu dodati i usitnjene lješnjake, orahe i druge orašaste plodove koje volite kombinirati s vrućom čokoladom. Baza od orašastih plodova može biti u biljnom napitku koji će biti okusa nekog od orašastih plodova, no trebate ćete dodati i malo usitnjenih orašastih plodova. Prženi lješnjaci će dati poseban okus vašo vrućoj čokoladi.

U vruću čokoladu možete dodati i malo cimeta koji je vrlo aromatičan i specifičnog je okusa, te će vašu vruću čokoladu učiniti posebnom. Vruća čokolada se može kombinirati i sa sljezovim kolačićima pa ćete imati pravu malu slatku gozbu.

Kokos je odličan dodatak mnogim slatkim jelima i pićima, pa se može kao kokosovo brašno dodati u čokoladu i pridonijeti gustoći vruće čokolade. Kokosovo brašno, kokosovo mlijeko i šećer od kokosovog cvijeta možete kombinirati pojedinačno ili zajedno prilikom pravljenja vruće čokolade. Naranča u kombinaciji s cimetom neće jako zakiseliti napitak čokolade već će joj dati posebnu narančinu aromu, a možete korisiti sok od cijeđene naranče.


Tagovi: