Recept za medenjake koji se tope u ustima

Recept za medenjake koji se tope u ustima

Medenjaci s čokoladom

Medenjaci s čokoladom prava su poslastica jer ne samo da se medenjaci tope u vašim ustima, nego i čokolada daje poseban okus ovoj poslastici. Za ovaj recept će vam biti potrebno 150 g meda, žličica soda bikarbone, 250 g maslaca, 2 cijela jaja, 15 g šećera u prahu, 500 g oštrog brašna, ribana korica limuna, malo cimeta, ribani muškatni oraščić i žlica ruma.

S mikserom izmiksajte maslac, jaja i rum, te posebno zamiješajte brašno s koricom limuna, cimetom i muškatnim oraščićem i šećerom. Treća smjesa je da zagrijete med te u njega stavite soda bikarbonu i promješajte, te se nemojte iznenaditi jer će nastati pjena. Smjesu meda i soda bikarbone ulijte u izmiksani maslac, jaja i rum, te dobro promiješajte. Nakon toga dodajte aromatizirano brašno i dobro promiješajte. Ostavite u hladnjaku sat vremena da se smjesa ohladi i odmori. Nakon sat vremena izvadite smjesu i radite kuglice promjera tri centimetra i slažite ih u protvan na veći razmak otprilike deset centimetara. Kuglice treba peći na 170 stupnjeva desetak minuta. Nakon što je pečeno izvadite ih i umočite u rastopljenu tamnu čokoladu.

Medenjaci s narančom

Medenjaci kao tradicionalni božićni keksi vrlo su ukusna poslastica od meda koja ako dodate sok od naranče imaju poseban okus po naranči koja je prirodno kiselkasta, ali će se odlično stopiti s okusom meda.

Potrebno vam je 20 dkg glatkog brašna, 20 dkg integralnog brašna, 15 dkg maslaca, 5 žlica šećera, 3 žlice meda, 2 vanilin šećera, prašak za pecivo, malo soli, 2 jaja, žličica cimeta, te sok od pola naranče i ribana korica limuna. U brašno pomiješajte pecivo za šećer, vanilin šećer, sol, cimet i omekšani maslac, med, koricu limuna, i sok od naanče. Smjesu je potrebno dobro izmijesiti dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Nakon toga ćete staviti dva jaja i umiješati da tijesto bude mekano. Ovakvo tijesto zamotajte u plasitčnu foliju i stavite u hladnjak tri sata kako bi se smjesa povezala i stisnula.

Pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva, a tijesto ostavite na sobnoj temperaturi da omekša te ga razvaljajte. Kalupima izradite okrugle kolutove koje ćete slagati u protvan ostavljajući dovoljno mjesta jer će se oni tokom pečenja raširiti. Medenjaci se mogu ukrasiti glazurom od topljenog šećera, a možete korisiti i jestive boje za šećer.

Domaći medenjaci koji se tope u ustima

Domaći medenjaci koji će vam se topiti u ustima ne trebaju dodatke već se oni rade tradicionalnim receptom kakav su koristile naše bake. Za ovaj recept vam je potrebno dva žumanjka, 350 g brašna, 150 g maslaca, 100 g šećera kristala, 2 žlice domaćeg meda, malo soda bikarbone, malo soka od limuna.

Margarin i šećer otopite na laganoj vatri, te kada se šećer skroz otopi maknite s vatre i dodajte med, a možete dodati i malo cimeta ili mljevenog đumbira, te mljevenih karanfilića, a i kakao ovisno kakav okus želite. No ne morate dodati ove arome jer ih nisu koristile ni naše bake. Sodu bikarbonu stavite u malu šalicu i dodajte na nju par kapi limunovog soka, da se zapjeni. U dublju posudu stavite smjesu s medom, sodom bikarbonom i limunom, te dodajte dva žumanjka, te miješajte i postepeno dodavajte brašno miiješajući. Brašna dodajete toliko da se tijesto malo lijepi za prste no ne previše jer će u protivnom biti pretvrdo nakon pečenja.

Tijesto je potrebno ostaviti u hladnjaku pola sata, te ga nakon toga razvaljajte u jednake listove koje ćete složiti na dasku ili tepsiju i prekriti prozirnom folijom i staviti u hladnjak na 6 sati, najbolje preko noći. Sutradan izvadite listove tijesta i modlicama kreirajte oblike. Medenjaci će se peći u pećnici na 180 stupnjeva desetak minuta.


Tagovi: