Najjednostavniji recept kako ispeći pačja prsa

Najjednostavniji recept kako ispeći pačja prsa

Pačja prsa u umaku od naranče

Da biste pripremili pačja prsa u umaku od naranče trebat će vam pačja prsa s kožom u količini ovisno za koliko osoba pripremate. Crvene naranče, žličica meda, grančica ružmarina, žličica maslaca, malo soli i malo papra.

Meso pačjih prsa zarežite na koži pa kreirajte kockice veličine 1x1 centimetar, no meso nemojte rezati, već samo kožu. U tavicu bez masnoće precite prsa s kožom prema dolje na laganoj vatri, masnoća iz kože će biti dovoljna da ništa ne zagori. Nakon deset minuta okrenite prsa i pojačajte vatru kako bi ispekli meso i s druge strane. Kožica treba biti hrskava, a meso u srediti treba ostati ružičasto, no ne i krvavo, a rubovi trebaju biti smeđi.

U tavicu u kojoj su se pržila prsa stavite narančin sok i malo vode te kuhajte uz dodatak meda, ružmarina i malo maslaca kako bi se umag zgusnuo. Meso prsa razrežite na komade posložite na tanjur za posluživanje i prelijete priremljenim sokom od naranče, a kao prilog možete napraviti mlince ili krumpir.

Pačja prsa s crnim vinom

Pačja prsa u umaku od crnog vina ukusna je delicija koja će vas iznenaditi svojim okusom ukoliko nikada niste pripremali ovo jelo ili ga probali. Potrebno vam je 400 g pračjih prsa, 200 g zamrznutog povrća, 100 g mini rajčica, češnjak u prahu, 2 žlice ulja, 15 g maslaca, 15 ml konjaka, 50 ml aceta balsamica, 100 ml crnog vina, žlica šećera, štapić cimeta, sol, papar i grančica timijana.

Prvo upalite pećnicu na 200 stupnjeva kako bi se ugrijala dok pripremate meso. Pačja prsa operite i posušite papirnim ubrusima, kožu razrežite na kockice, no nemojte rezati meso. Meso posolite i popaprite, te na tavici pecite kožom prema dolje nekoliko minuta na malo ulja, zatim ga okrenite i pecite s donje strane još 3 minute. Potom ih zalijte konjakom i flambirajte, nakon što se vatra ugasi stavite meso u vatrostalnu posudu i prekrijte folijom.

U zasebnu posudu na vatri zagrijete crno vino, aceto balsamoco, grančicu timijana, šećer i cimet do vrenja. Tekućinu prelijte preko pačjih prsa i sve zajedno stavite peći u pećnicu desetak munita prekriveno folijom. Nakon deset minuta uklonite foliju i zapecite meso povremeno okrećući. Nakon što je meso gotovo u njegovom soku na tavici dinstajte rajčicu i zamrznuto povrće po izboru, malo posolite i popaprite, dodajte maslac i poslužite s narezanim mesom.

Pačja prsa na kineski način

Pačja prsa se mogu pripremiti i na kineski način, pa će vam trebati meso pačjih prsa, kineske začine, te vlasac. Za premazivanje pačjeg mesa će vam trebati žličica nasjeckanog đumbira, 4 režnja nasjeckanog češnjaka, 5 žlica soja umaka, 50 ml ružinog likera, te 200 ml pilećeg temeljca. No trebat će vam i za pripremu umaka 200 ml pilećeg temeljca, 50 m slatkog bijelog vina, 5 žlica soja umaka, 4 režnja sitno nasjeckanog češnjaka, nasjeckani vlasac i 1 nasjeckani mladi luk.

Meso pačjih prsa operite i posušite, te kožu razrežite na kockice, a u meso natrljajte sol, kineske začine, vlasac i papar. Meso ćete prvo peći na tavici s kožom prema dolje, te okrenuti i peći s donje strane. Sastojke za premaz pomiješajte i kuhajte dok premaz ne postane gust i dobije teksturu premaza. Isto napravite i sa sastojcima za umak da dobijete homogenu smjesu.

Pačja prsa stavite u protvan i premažite smjesom za premaz, te stavite peći na 220 stupnjeva desetak minuta pokriveno folijom. Nakon deset minuta smanjite temperaturu na 150 stupnjeva u pećnici i otkrijte foliju, te pecite dok meso nije mekano. Nakon pečenja ga odložite na 5 minuta prije rezanja, pa ga narežite dijagonalno na ploške. Prelijte umakom i poslužite s batatom ili blitvom i sezonskom salatom.


Tagovi: