Što je korizma

Što je korizma

Korizma ili četrdesetnica je vrijeme priprave za Uskrs

Iako priprava za Uskrs ustvari traje 44 dana ipak se to vrijeme molitve, pokore i posta naziva četrdesetnica jer se izuzimaju nedjelje koje nisu pokornički dani. Korizma ili četrdesetnica je vrijeme priprave za Uskrs, a 40 dana je spomen na Isusovih 40 dana u pustinji, na Nou koji je u Arci spasio sve oblike života za vrijeme 40 dana i noći neprekidne kiše za Općeg potopa, na uspon svetog Ilije na Svetu goru koji je trajao 40 dana.

Broj četrdest je svet u Bibliji i zbog 40 godina lutanja Izraelaca od Egipta do Obećane zemlje, 40 dana je Mojsije boravio na brdu Sinaj i korizma je spomen na sve to, a smatra se i da ljudima treba 40 dana da se riješe starih, loših navika i postanu novi, bolji ljudi. Korizmeno vrijeme se dijeli na šest korizmenih nedjelja, Čista (od Čiste srijede ili Pepelnice), Pačista (još čišća), Bezimena, Sredoposna, Gluha ili Glušna, obredi bez glazbe, tišina i pokrivanje križeva i Cvjetnica (Nedjelja Muke Gospodnje).

Pepelnica ili Čista srijeda je dan kada započinje korizma

Nekada je cijelo korizmeno vrijeme bilo posno vrijeme, no, danas se strogi post zadržao na Čistoj Srijedi i Velikom Petku, a Pepelnica ili Čista Srijeda je dan kada započinje korizma, obavezan je post i nemrs i obred pepeljenja, a pepeo vjernike treba podsjetiti na vlastitu nesavršenost i grešnost, kao i na prolaznost i smrtnost. Obično se uzima pepeo od spaljenih blagoslovljenih maslinovih grančica iz prethodne korizme. Post podrazumijeva jedan obrok u danu i to bezmesni.

Jednake odredbe o postu i nemrsu vrijede i za Veliki Petak, no mnogim vjernicima je i danas korizma vrijeme odricanja u svakom pogledu. Neki prestaju pušiti, konzumirati alkohol, neki vjernici stvarno izbace meso iz prehrane za vrijeme cijele korizme i za ustrajnost se "nagrade" u korizmenim nedjeljama. Korizmeni post nije dijeta, naglasak je na duhovnom i tjelesnom čišćenju, pa ipak su ga neki pretvorili pretvorili i 46-dnevnu korizmenu dijetu i to ne smeta ako ne izgube iz vida duhovnu dimenziju posta.

Korizma je vrijeme odricanja i djela milosrđa

O tome čega ćete se odreći sami odlučujete, no, korizma je vrijeme odricanja i djela milosrđa prema bližnjima i potrebitima, koja zajedno vjernicima donose mnogo blagoslova. Veliki Tjedan ili Sveto Trodnevlje uključuju Veliki Četvrtak (Posljednja večera koja je ujedno bila i prva Misa u kojoj je Isus prikaza sam sebe za spas svijeta), Veliki Petak, muka i Kristovo raspeće i Velika Subotakojom završava korizmeno vrijeme i uz bdijenje kraj Isusovog groba dočekuje njegovo slavno Uskrs/nuće.

Korizma je u crkvi vrijeme tihih dana, bez ukrasa i raskošnog cvijeća, a i vrijeme kada i vjernici čiste svoje domove i gospodarske zgrade. Obredi Križnog puta su način prisjećanja Kristove muke i smrti za spas svijeta. Od strogog posta su izuzeti teško bolesne osobe, trudnice, dojilje, osobe koje rade teške fizičke poslove i mala djeca. Obično zakon posta vrijedi za vjernike od 18 - 60 godina, a zakon nemrsa vrijedi od 14 godine nadalje. Korizmeni post je zdrav za dušu i tijelo.


Tagovi: