Što je perfekt

Što je perfekt

Perfekt u Hrvatskom jeziku

U hrvatskom jeziku perfekt se opisuje kao prošlo te svršeno glagolsko vrijeme. Tvorit će se od nenaglašenog prezenta od pomoćnog glagola "biti" koji će glasiti: Sam i si, je i smo, ste i su, kao i od glagolskog pridjeva od radnog. U primjeru navedeno izgleda ovako: Prvo lice jednine plesao/plesala sam dok je množina plesali/plesali smo. Drugo lice jednine plesao/plesala si dok je množina plesali/plesale ste. Treće lice jednine plesao/plesala je dok je množina plesali/plesale su.

Ovdje se vidi kako se u trećem licu jednine povratni glagol zanaglasnica je ostavlja po strani, ispušta se. Pogrešno bi bilo navesti djevojka se je nasmijala, ali zato je pravilno djevojka se nasmijala. Kada dođe do toga se perfekt ispusti i da nastane ispuštena zanaglasnica, tada se dobiva takozvani krnji oblik perfekta. Ovakav oblik perfekta često se nalazi u raznim naslovima, u primjeru: Učenici posjetili muzej umjetnosti. Potrebno je navesti kako se perfekti tvore i od svršenih te nesvršenih glagola. Hrvatski jezik se sastoji od 4 glagolska vremena za izražavanje prošlosti: Perfekta, pluskvamperfekta, aorista i imperfekta.

Perfekt definicija

Riječ Perfekt dolazi iz latinskog jezika, riječi Perfectus - svršeno. U hrvatskom jeziku on se opisuje kao prošlo kao i svršeno glagolsko vrijeme, no pronalazimo ga i u bosanskom, latinskom i staro grčkom jeziku. U bosanskom jeziku on će se tvoriti od nenaglašenog prezenta uz pomoć glagola biti ili od glagolskog pridjeva radnog. Perfekt pomoćnih glagola biti te htjeti su: Prvo lice jednine bio ili bila sam, množina bili ili bile smo. Drugo lice jednine bio ili bila si, množina bili ili bile ste. Treće lice jednine bio ili bila ili bilo je, množina bili ili bile ili bila su.

Za htjeti prvo lice jednine glasi htio ili htjela sam, množina htjeli ili htjele smo. Drugo lice jednine htio ili htjela si, množina htjeli ili htjele ste. Treće lice jednine htio ili htjela ili htjelo je, množina htjeti ili htjele ili htjela su. Postoje i oblici prema rodovima. Radi slaganja imenica uz pomoć glagolskih pridjeva, postoje razni oblici za razne rodove (muški, ženski i srednji rod). Prvo lice jednine je ja sam radio/radila dok je množina mi smo radili. Drugo lice jednine je ti si radio/radila dok je množina vi ste radili. Treće lice jednine je on je radio, ona je radila i ono je radilo, dok je množina oni su radili.

Perfekt upotreba

Perfekt se tvori uz pomoć svršenih te nesvršenih glagola i on će danas najčešće zamijeniti aorist kao i imperfekt, kao i pluskvamperfekt. Imperfekt se opisuje kao prošlo ali nesvršeno vrijeme glagola koji je prisutan u hrvatskom, bosanskom, srpskom jeziku. Tvorit će se uz pomoć nesvršenih oblika glagola, ali i od infinitivne te prezentske osnove kao i nastavaka. Pluskvamperfekt se opisuje kao pretprošlo vrijeme u glagolu koje se tvori uz pomoć perfekta ili isto tako imperfekta glagola "Biti" te glagolskog pridjeva radnog.

Pluskvamperfekt predstavlja radnju koja se dogodila čak i prije druge radnje u prošlom vremenu. U primjeru: Bila sam ili bijah ili bjeh upravo završila zadatak kada su mi došle stranke. Sve navedeno nastaje od prošlog glagolskog vremena - perfekt. Perfekti se tvore uz pomoć nenaglašenog prezenta od pomoćnog glagola "Biti" te glagolskog pridjeva radnog. Po svojoj prirodi oni se tvore od svršenih kao i nesvršenih glagola. Nezaobilazan dio kada se prepričava ili govori o prošlom vremenu.


Tagovi: