Što je sigma

Što je sigma

Što je grčko slovo sigma?

Sigma je osamnaesto slovo grčkog alfabeta. Ima veliko slovo Σ, te dva mala oblika: σ i ς. Prvi mali oblik se koristi samo u sredini ili na početku riječi, dok se drugi oblik koristi samo na kraju riječi. U grčkom alfabetu se ovo slovo izgovara kao slovo s. Razvila se iz feničkog slova "shin" koje je imalo zvučnu vrijednost /ʃ/. Grci su usvojili i prilagodili ovaj znak, pretvorivši ga u "sigma" s glasovnom vrijednosti /s/. U modernom grčkom jeziku se koristi kao jedno od osnovnih slova alfabeta i često se pojavljuje u različitim riječima. Na primjer, Σχολείο (scholeio) – škola, Κόσμος (kosmos) – svijet i Φως (fos) – svjetlo. Također, koristi se i u matematici i znanosti. Veliko slovo (Σ) koristi se za označavanje sume niza brojeva. Na primjer, izraz (sum_{i=1}^{n} i) predstavlja zbroj svih cijelih brojeva od 1 do n. Malo slovo (σ) koristi se u statistici za označavanje standardne devijacije, koja mjeri koliko su podaci raspršeni oko prosječne vrijednosti. U fizici i inženjerstvu, malo slovo sigme koristi se za označavanje stresa u materijalu.

Sigma i podrijetlo

Sigma potječe iz feničkog pisma, koje je jedno od najstarijih poznatih pisama i korišteno je u drevnom Bliskom istoku. Feničko slovo "šīn" predstavljao je glasovni zvuk /ʃ/ (kao što je engleski "sh"). Ovo pismo bilo je konsonantsko, što znači da je sadržavalo samo suglasnike. Kada su Grci prilagodili feničko pismo za svoje potrebe, preuzeli su mnoga slova i prilagodili ih svom jeziku. Feničko slovo "šīn" preuzeto je kao Sigma, ali je njegova glasovna vrijednost promijenjena u /s/, zvuk koji je odgovarao grčkom jeziku. Oblik slova evoluirao je kroz stoljeća. Rani oblici sigme u grčkom pismu bili su slični feničkom izvorniku, ali su se postupno pojednostavljivali. U klasičnoj grčkoj umjetnosti i pisanju, obično je imala oblik nalik današnjem velikom slovu Σ. U helenističkom i rimskom razdoblju, oblik sigme postao je još standardiziraniji. Mali oblik σ razvijen je za upotrebu u tekstu, a specifični završni oblik ς postao je standard za kraj riječi.

Sigma i značenje

Sigma je osamnaesto slovo grčkog alfabeta i predstavlja zvuk /s/. Koristi se u pisanju riječi u grčkom jeziku. Veliko slovo (Σ) koristi se kao simbol za sumiranje u matematici. Na primjer, izraz (sum_{i=1}^{n} a_i) označava zbroj elemenata (a_i) od (i = 1) do (i = n). Malo slovo (σ) koristi se u statistici za označavanje standardne devijacije, što je mjera raspršenosti skupa podataka u odnosu na njihovu srednju vrijednost. U fizici i inženjerstvu, malo slovo (σ) često se koristi za označavanje stresa, odnosno sile po jedinici površine koja djeluje unutar materijala. U kemiji, je ova veza najjača vrsta kovalentne veze koja se formira preklapanjem orbitala duž osi između dva atoma. U teoriji informacija se koristi za označavanje operacija zbrajanja ili ukupnog broja određenih elemenata. U poslovanju i ekonomiji, posebno u konceptu Six Sigma, ona označava razinu kvalitete procesa. Cilj ove metodologije je smanjenje varijacija i poboljšanje kvalitete procesa kako bi se postigla dosljednost i učinkovitost.


Tagovi: