Upozorenja na snazi za cijelu zemlju, narančasti alarm u pet regija: stižu jaka nevremena.

Upozorenja na snazi za cijelu zemlju, narančasti alarm u pet regija: stižu jaka nevremena.

Narančasta upozorenja za pet regija: Očekuju se obilne kiše i grmljavinska nevremena

DHMZ je za danas izdao narančasto upozorenje za karlovačku, osječku, kninsku, splitsku i zagrebačku regiju zbog obilne kiše i grmljavinskih nevremena. Žuto upozorenje izdano je za riječku, gospićku i dubrovačku regiju, što označava potencijalno opasno vrijeme."Izraženi, obilni pljuskovi praćeni grmljavinom. Lokalno moguća tuča. Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom.

Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika," upozorava DHMZ.Danas će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenjivo i nestabilno. Uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice će biti kiše, pa i u obliku jače izraženih pljuskova praćenih tučom, osobito poslijepodne. Vjetar će biti slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura će se kretati od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.Podjednaka temperatura očekuje se i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti pljuskova i grmljavine, ponegdje moguće i obilnih.Na sjevernom Jadranu te u Gorskoj Hrvatskoj također će biti promjenjivo, mjestimice s kišom, često u obliku pljuskova.

U gorskim krajevima oborina može biti obilna. Vjetar će biti slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka će biti od 12 do 14 °C, uz obalu između 15 i 17 °C. Najviša dnevna temperatura će se kretati od 18 do 20 °C, na moru između 21 i 23 °C.U Dalmaciji će biti promjenjivo i nestabilno, često s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, osobito u noći i prijepodne.

Mjestimice će pljuskovi biti jače izraženi i obilni. U noći i ujutro uz obalu će puhati umjerena do jaka bura, zatim jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Najviša temperatura zraka će biti od 21 do 25 °C.Podjednaka temperatura očekuje se i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će uz promjenjivu naoblaku biti kiše, često u obliku pljuskova. Vjetar će biti slab do umjeren zapadni i jugozapadni, prognozira Dragoslav Dragojlović.