Što je državno odvjetništvo

Što je državno odvjetništvo

Što je državno odvjetništvo

Državno odvjetništvo u našoj zemlji predstavlja neovisno i samostalno tijelo u pravosuđu koje ima glavni zadatak i dužnost postupati protiv kaznenih djela koja se počine i svrhu da zaštiti državnu imovinu. Pri tome ovo pravosudno tijelo poštuje glavni zakon Ustav i ostale zakone koji štite imovinu Republike Hrvatske. Djeluje na teritoriju cijele države uz pomoć županijskih i općinskih državnih odvjetništva, te ima svoju hijerarhiju na čijem čelu je glavni državni odvjetnik.

Glavni državni odvjetnik se imenuje mandatom od četiri godine, a imenuje ga Sabor kao i njegove zamjenike. Državni odvjetnik nakon završenog mandata može biti ponovo izabran većinom glasova u Saboru. U svom djelovanju osim Ustava ova institucija poštuje i međunarodne ugovore, te pravne stečevine koje su važeće u Europskoj uniji.

Državno odvjetništvo u okviru svoje nadležnosti poduzima pravne radnje pred Ustavnim sudom, Vrhovnim sudom, te Visokim trgovačkim sudom i Visokim upravnim sudom ovisno o koje području kaznenog djela se pravne radnje poduzimaju.

Državno odvjetništvo nadležnost

Nadležnost koju državno odvjetništvo ima je da poduzima pravne radnje u svrhu zaštite državne imovine, te pravne radnje za bilo koje kazneno djelo protiv države. Ovo neovisno tijelo poduzima pravne radnje pred najvišim sudovima koji postoje u našoj zemlji, ali i pred sudovima drugih država ukoliko je kazneno djelo povezano s drugim državama.

Osim toga državno odvjetništvo daje svoje mišljenje o predloženim zakonima i propisima koji su povezani za samu instituciju i rad državnog odvjetništva. Zaštita Ustava i svih zakona u Republici Hrvatskoj glavna je nadležnost državnog odvjetništva. Kada je nadležna ova institucija podnosi pravne radnje protiv počinitelja kaznenih djela po službenoj dužnosti, ali i po prijedlogu. Zaštita javnog interesa, kod ovršnih postupaka u svrhu naplate troškova samog kaznenog postupka, ali i oduzimanja imovine koja je stečena nelegalnim putem koje je stečeno kroz kazneno djelo. Kada su u pitanju trgovačka prava pokreće se postupak protiv pravne osobe, trgovca pojedinca ili obrtnika u postupku likvidacije ili stečaja. Ujedno ova institucija između svojih brojnih nadležnosti zastupa Republiku Hrvatsku u upravnim sporovima, arbitražnim postupcima, te postupcima mirenja i postizanja mirnog rješenja sporova.

Državno odvjetništvo i kaznena prijava

Državno odvjetništvo postupa po službenoj dužnosti otkrivanjem kaznenih djela, no postupa i na temelju kaznenih prijava. Kaznena prijava predstavlja obavijest državnom odvjetniku da postoji opravdana sumnja o počinjenju kazenog djela. Kaznena se prijava može podnijeti od strane bilo koje pravne ili fizičke osobe koje imaju informacije i dokaze da je počinjeno kazneno djelo, te uz prijavu priložiti i prijavu policiji, ali i obrnuto.

Kada se kaznena prijava podnese državnom odvjetništvu ova je institucija zakonom obavezna po tome i postupiti, te ukoliko se odbacuje prijava o tome mora obavijestiti podnositelja prijave. Kaznena prijava se može podnijeti i anonimno bez davanja svojih osobnih podataka. Lažne kaznene prijave su kazneno djelo jer se ne smije lažno prijavljivati ukoliko kaznenog djela nema i nije bilo, te se protiv prijavitelja također može pokrenuti kazneni postupak i prijavitelja kazniti za lažno prijavljivanje i podnošenje prijave po kojem državno odvjetništvo mora postupiti, te istražiti sve činjenice kako bi ustanovilo da li dosta postoji kazneno djelo.


Tagovi: