Što je kolnik

Što je kolnik

Što je kolnik

Kolnik površina ceste ili prometnice koja je namijenjana prometu vozila koji se kreću u prometnim trakama. Na kolniku se mogu nalaziti jedna dvije ili više prometnih traka ovisno kako je cesta izgrađena. Kada se na kolniku nalaze dvije li više prometnih traka tada su one obilježene isprekidanim ili punim crtama. Kolnik koji sadrži dvije prometne trake obavezno na sredini između prometnih traka ima obilježenu prometnu crtu koja razvaja dvije prometne trake. Crta koja razdvaja dvije prometne trake može biti puna ili isprekidana. Puna traka je prometna oznaka koja označava da se vozila iz suprotnih smjerova ne smiju preticati druga vozila koja se kreću u istom smjeru, a kad je traka isprekidana preticanje je moguće ukoliko to promet i uvjeti na kolniku dozvoljavaju.

Na kolnicima se odvija promet vozila, motociklista, biciklista, te se na kolnicima mogu kretati i pješaci koji prelaze kolnike kako bi stigli s jedne strane na drugu stranu kolnika i kreću se pješačkim prelazom.

Kolnik i vrste prometnica

Kolnik može imati jednu, dvije ili više prometnh traka ovisno o kakvoj vrsti prometnice se radi. U velikim gradovima neke prometnice imaju po tri trake koje se kreću u istom smjeru, odnosno po dvije trake istoga smjera te su u pravilu takve prometnice jednosmjerne.

Autoceste imaju dvije prometne trake istoga smjera, te treću koja nije za prometovanje nego služi kao zaustavni trak u slučaju nužde ili za razmicanje automobila kada hitne službe autocestom trebaju doći do nesreće. Ujedno se na nekim dionicama autocesta može nalaziti i treća prometna traka kod uzbrdica u koja se prebacuju vozila koja se sporo kreću na uzbrdicama poput kamiona i teretnih vozila, pa i autobusa.

Državni kolnik ima dvije prometne trake kojima se promet kreće u suprotnim smjerovima te se po sredini na većem dijelu dionica nalazi puna crta koja zabranjuje preticanja vozila koja se kreću u istom smjeru. Lokalne prometnice, gradske ulice, seoske ceste u nekim slučajevima su jednosmjerne ili dvosmjerne, a male cestice nemaju iscrtanu crtu po sredini što znači da je promet po takvim cestama treba bit spor jer se dva vozla teško mimoilaze jer takve ceste nisu dovoljno široke po standardima.

Kolnik i kretanje kolnikom

Kolnik kao površina na kojoj se odvija promet sudionika u prometu ima svoja pravila koja treba poštivati. Prometna pravila su propisana zakonom, te upravljanje vozilom kao što su automobil, autobus, teretna vozila, motori i mopedi zahtjeva polaganje vozačkog ispita. Sudionici u prometu kao što su bicikli, pješaci, romobili i ostala prometala ne moraju polagati vozačke ispite iako bi trebali poštivati prometne znakove koji se nalaze na kolinicima i ti znakovi daju određenu poruku svim sudionicima u prometu, a ne samo vozačima.

Vrlo često se događaju nesreće jer upravo sudionici u prometu koji ne moraju polagati vozačke ispite čine prekršaje i ne poštuju prometna pravila. Prelaženje pješačkog prelaza dok traje crveno za pješake i mala djeca kada kreću u školu znaju, no neki odrasli i danas ne razumiju da crveno znači stop, a zeleno znači slobodan prijelaz. Isto je i sa biciklistima koji se ne pridržavaju prometnih pravila i kreću se vrlo brzo naročito u gradskim vrevama te često nastradaju u nesrećama koje su sami prouzročili nepoštujući prometna pravila. Kolnik nije igralište nego mjesto gdje se kreće promet i svi sudionici u prometu moraju poštivati prometna pravila bez obzira kojim se prometalom služe ili se kreću pješice.


Tagovi: