Kako provjeriti ima li zgrada energetski certifikat

Kako provjeriti ima li zgrada energetski certifikat

Energetski certifikat vrijedi deset godina od trebutka izdavanja

Bez energetskog certifikata ne možete prodati niti iznajmiti svoju nekretninu, a ni kupci ne bi trebali kupovati nekretninu bez predočenja energetskog certifikata. Energetski certifikat vrijedi deset godina od trenutka izdavanja, izrađuju ga ovlaštene osobe ili certifikatori. Postoji nacionalni registar svih energetskih certifikata pri ministarstvu za energetiku i preko sustava e-registar nekretnina možete imati uvid u taj dokument, ali ako kupujete ili prodajete stan trebat će vam taj dokument i u pisanom obliku i to u više primjeraka.

Postoje i aplikacije preko kojih možete doći do brzog uvida u energetski certifikat ali ako upravo sklapate kupoprodajni ugovor za neku određenu nekretninu trebat ćete po jedan primjerak ovog dokumenta za prodavatelja, za kupca, za javnog bilježnika, za zemljišnoknjižni odjel pri nadležnom općinskom sudu, za poreznu upravu, za vašu banku ako kupujete putem kredita. Vjerojatno ćete jedan primjerak trebati i za upis vlasništva na upravo kupljenu nekretninu u zemljišne knjige nakon plaćanja poreza u poreznoj upravi.

Energetski certifikat je lična karta vaše nekretnine

Certicifiranje nekretnina je obvezno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Energetski certifikat je lična karta vaše nekretnine koja sadrži sve bitne informacije o vašoj zgradi izražene grafički i brojčano i razred u koji je vaša nekretnina svrstana. Ima osam razreda certificiranja od A do G i odnose se na energetska svojstva zgrade, godišnji utrošak energije i ima namjenu racionalnog trošenja energije i smanjenja potrošnje, zapravo bi certificiranje trebalo spriječiti rasipanje energije i njezinu najučinkovitiju uštedu.

Na taj način energetski certifikat dokumentira kvalitetu gradnje u smislu energetske potrošnje i energetskih gubitaka energije. I sve javne zgrade u državnom vlasništvu moraju biti certificirane. Certifikatori ovlasti za izradu energetskih certifikata dobivaju od Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Cijene energetskih certifikata su propisane od istog ministarstva, ali variraju ovisno o kvadraturi, broju stanova i vlasnika stanova u zgradi i slično. Danas se nove zgrade certificiraju prije izdavanja uporabne dozvole, prije toga se ne mogu staviti na prodaju.

U javnim zgradama energetski certifikat mora biti izložen na vidnom mjestu

Javne zgrade i druge korisne površine podliježu posebnim pravilima. U javnim zgradama energetski certifikat mora biti izložen na vidnom mjestu, obično uz glavni ulaz u zgradu. Samom dokumentu je obično pridodana i stranica sa naputcima o uštedi energije, te time i poboljšanju energetskog statusa zgrade. Obično ovaj dokument i inače sadrži i prijedloge za radove koji bi popravili energetsku učinkovitost zgrade. Ako neke od prijedloga provedete imate pravo prijelaza u viši energetski razred zbog uštede energije.

Svaki kupac ima pravo i treba tražiti na uvid energetski certifikat. Svaki vlasnik koji je radio na energetskoj obnovi svoje nekretnine (mijenjanje fasade, prozora, vrata, podova, termoizolacija) ima pravo tražiti prijelaz u viši energetski razred. Energetska obnova se može napraviti uz državne subvencije, sredstva iz Europske unije, uz potporu nekih fondova ili uz povoljne uvjete kreditiranja, iz sredstava pričuve. Prije same obnove bi svakako trebali prikupiti sve korisne informacije i iskoristiti najpovoljniju ponudu za potpore energetskoj obnovi.


Tagovi: