Kako znati ima li auto isofix

Kako znati ima li auto isofix

Isofix je sustav, metoda ili način učvršćivanja dječjih autosjedalica

Tehnički riječnik u naše živote često uvodi neke zvučne riječi iza kojih očekujemo neka spektakularna značenja, a zapravo su zvučne možda baš zato da ih shvatimo i zapamtimo, to možemo reći i o isofixu. Zvuči skoro zagonetno, ali isofix je sustav, metoda ili način učvršćivanja dječjih autosjedalica u vašem automobilu, kako bi se vaše dijete vozilo u sigurnoj i stabilnoj autosjedalici. Naravno da o isofixu morate voditi računa i pri izboru i kupnji nove autosjedalice.

To znači da morate znati gdje se nalaze metalne kopče isofix sustava u vašem automobilu, možete ih slikati mobitelom i pokazati u trgovini da bi vam lakše pomogli u odabiru najprikladnije dječje autosjedalice. Morate znati i koju veličinu autosjedalice trebate 0, I, II ili III, prema starosti i tjelesnoj težini vašeg djeteta. Većina prodavača zna koji tip autosjedalice odgovara kojem automobilu, a svi zajedno od proizvođača, preko prodavača pa do vas znate da je sigurnost djeteta u vožnji najvažnija.

Isofix čuva sigurnost vašeg djeteta u vožnji

Mehanizmi koji su ugrađeni između naslona i sjedala sadrže dva utora ili kukice u koje se pričvršćuje dječja autosjedalica, da bi dijete u vožnji bilo sigurno i stabilno. Dakle isofix čuva sigurnost vašeg djeteta ako ste pravilno ukopčali sjedalicu u utore, morate čuti klik. I autosjedalice koje se učvršćuju pojasevima su sigurne, ako to napravite ispravno. Ne kupujte najjeftiniju sjedalicu, jer za samo malo više novca ćete dobiti i sjedalicu čije presvlake možete skidati i prati.

Isofix sustav ima i dodatne točke pričvrščivanja (top tether točke) na koje se pričvršćuje pojas sa gornjeg dijela sjedalice, koje sprječavaju prevrtanje autosjedalice prema naprijed u slučaju sudara u prometu. Svi noviji isofixi imaju vizualne ili zvučne indikatore koji vam pokazuju jeste li ispravno montirali sjedalicu u automobil. Tako crvena signalna lampica označava neispravno postavljanje, zelena je znak da ste sjedalicu montirali ispravno i sigurno ili ako imate zvučne efekte u svom automobilu, morate čuti klik da bi bili sigurni da ste sjedalicu ispravno montirali.

Ugradnja isofix sustava u starije modele automobila

Noviji automobili sve sigurnosne sustave ugrađuju u procesu proizvodnje, pa i ovaj za sigurnu vožnju djece u automobilu. Ugradnja isofix sustava u starije modele automobila može biti komplicirana, a kod nekih modela i nemoguća. U tom slučaju koristite fiksiranje autosjedalice pojasevima ili razmisliti o kupnji novijeg automobila. Jer ako se naknadnom ugradnjom samo nešto improvizira, tek da se zadovolji forma, sigurnust je upitna ili je uopće nema, a nitko ne želi ugroziti vlastito dijete u vožnji.

Za ovakve automobile možete kupiti isofix bazu koja učvršćuje autosjedalicu, ali ove baze ili adapteri nisu kompatibilni sa svim tipovima autosjedalica, a djeca rastu, što znači da ćete kada promijenite autosjedalicu jer ju je vaše dijete preraslo, najvjerojatnije morati kupiti i novu bazu. Onda su pričvršćivanje dječjih autosjedalica pojasevima u starijim modelima automobila možda ipak bolja rješenja, ako već ne možete promijeniti automobil. Sigurnost djece u vožnji je ispred svega i iznad svega, pa ipak izaberite najsigurnije rješenje.


Tagovi: