Dali riža deblja

Dali riža deblja

Ne deblja riža nego količine koju pojedemo

Oko riže se lome razne kontroverze, pa i pravi mitovi, do je jedni nazivaju super hranom, uvrštavaju je u dijete za mršavljenje, a drugi je zbog količine ugljikohidrata izbjegavaju kao glavni uzrok debljanja. No, ne deblja riža, nego količine koju pojedemo, a svi znamo da u tome pretjerujemo. Riži i pšenici bi se potrošnja mogla izjednačiti, jer za razliku od pšenice koja prednjači među žitaricama po potrošnji, u riži nema glutena, na koji sve više ljudi pokazuje intoleranciju.

Riža je odlična namirnica za detoksikaciju za cijelo tijelo, a naročito nakon proljeva, povraćanja i drugih gastrointestinalnih upalnih stanja. Ima i diuretička svojstva, olakšava apsorpciju šećera i svojim vlaknima stvara osjećaj sitosti što sprječava prejedanja. Ne izbjegavajte rižu, vrlo je korisna za cjelokupno vaše zdravlje, a ne deblja ako vodite računa o količinama. Dakle, samo količina čini razliku, lakše je smanjiti količinu nego se odreći namirnice koju volite spremljenu na mnogo načina (rižoto, rizi bizi, sarma, punjena paprika i mnogi drugi načini).

Riža je bogata ugljikohidratima ali siromašna mastima

Kada razvijeni svijet slijedio pravila azijske prehrane ne bi se bojali debljanja od riže, kada bi dnevno jeli samo samo 50 grama riže, stopa pretilosti u svijetu bi pala za 1%. Riža je bogata ugljikohidratima ali siromašna mastima, nutritivne vrijednosti riže su zanimljive. Sto grama sirove bijele riže ima 360 kalorija, ali 100 grama kuhane bijele riže ima samo 130 kalorija, 70% kuhane riže čini voda. U smeđoj riži ima više vlakana i nutritivnih sastojaka.

Bijela riža se tijekom obrade obogaćuje vitaminima i raznim drugim dodacima. U 100 grama kuhane bijele riže je 130 kalorija, 28,6 ugljikohidrata, 0,3 grama vlakana, 2,4 grama proteina i samo 0,2 grama masti. U 100 grama sirove bijele riže je 360 kalorija, 79,3 grama ugljikohidrata, 1,4 grama vlakana, 6,6 grama proteina i 0,6 grama masti. Za dijabetičare je preporučljivije bijelu rižu zamijeniti smeđom rižom, jer se ugljikohidrati iz smeđe riže sporije pretvaraju u šećere, što se debljanja tiče, to je ipak pitanje količine hrane koju jedemo.

Riža nutritivno može varirati od proizvođača do proizvođača

Da, nisu sve riže iste, to ovisi o sorti, načinu obrade zrele riže i dodacima koje proizvođači dodaju i zato riža nutritivno može varirati od proizvođača do proizvođača. Sastav riže čine ugljikohidrati (92%), proteini (7%), i masti (1%), ugrubo, ali tu su i omega masne kiseline, omega-6 masne kiseline, vitamin E, tiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folat, pantotenska kiselina, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink, bakar, mangan, selen i ono najvažnije, nema glutena i mogu je jesti ljudi s celijakijom.

Dosta istraživanja objašnjava zašto je riža namirnica pogodna namirnica za mršavljenje i sprječavanje debljanja. Uglavnom što cjelovito zrno stvara osjećaj sitosti i time sprječava prejedanje, osim ako se ne radi o nekom poremećaju hranjenja (emotivno jedenje i drugi poremećaji hranjenja). Zapravo svaka hrana može biti uzrok debljanja ako ste skloni prejedanju. Rok trajanja sirove riže je godinu dana, kuhanu rižu možete u frižideru držati tjedan dana da se ne pokvari, možete je jesti toplu i hladnu, čak i u salatama.


Tagovi: