Zašto se planete rotiraju

Zašto se planete rotiraju

Gravitacija je uzrok zašto se planete rotiraju

Svemir je vrlo dinamičan i u njemu ništa ne miruje, a gravitacija je uzrok zašto se planete rotiraju, a kako znamo da se kreću, pa dovoljno je pratiti izlazak sunca ujutro, točku u danu kada je u zenitu i večernji zalazak sunca. Iako se čini da sunce putuje nebom, činjenica je da se zemlja kreće oko sunca i oko svoje osi i zato imamo dan i noć i godišnja doba, a sve to zbog gravitacije.

Središte naše galaksije koju čine mliječni put i kumova slama je naše sunce oko kojega kruže planete kao prirodni sateliti. Zašto se planete rotiraju, sunce se okreće oko svoje osi za što mu treba 25 - 30 dana, jer je plinovita užarena kugla, a mas svih planeta sunčevog sustava iznosi te 750-ti dio sunca i svi planeti se gibaju oko sunca pravilno, u obliku tekućeg vrtloga u jednom, ali obrnutom smjeru od kazaljke na satu.

Po kojim zakonima i zašto se planete rotiraju

Njemački matematičar, astronom i astrolog Johannes Kepler (1570 - 1630. g. ) je prvi ustanovio neke pravilnosti rotiranja planeta oko sunca i nazvao ih Keplerovim zakonima, po kojima svaka planeta ima svoju eliptičnu putanju, različitog položaja i dužine. Eto po kojim zakonima i zašto se planete rotiraju, fokus je sunce, a taj eliptični pojas planetarnih puteva bez obzira na njihove dužine i položaj uvijek u središtu ima sunce, kao jedinstveno žarište ili fokus oko kojeg se sve okreće.

Zašto se planete rotiraju, zbog vlastite gravitacije i sile privlačenja na suncu, planete bliže suncu se brže kreću, a udaljenije planete se sporije kreću. Vrijeme koje je potrebno da planeta obiđe sunce ovisi upravo o toj udaljenosti planete od sunca. Sila gravitacije se ne da zaustaviti nikakvim zaprekama, a planetoidi i asteroidi se kreću sličnim vlastitim eliptičnim putanjama. Ekstrasolerne planete se također rotiraju po manje ili više kružnim orbitama kao i planete našeg sunčevog sustava.

Zašto se planete rotiraju i što je to direktan smjer

Kako se događaju povremena jednomjesečna poravnanja planeta i zašto im ljudi često pripisuju najavu nekih sudbonosnih događaja to je pomalo nejasno, no, ponekada to mogu biti i korisna poravnanja, kao kod istovremenih lansiranja sondi u svemir. Ono što mi sa zemlje vidimo kao jednomjesečna poravnanja planeta možda iz svemira izgleda posve drugačije. Zašto se planete rotiraju i što je to direktan smjer, to samo znači da se planete rotiraju u istom smjeru kao i sunce oko svoje osi.

Zašto se planete rotiraju u istom smjeru i oko svoje osi, ali se u tom smjeru rotiraju i njihovi sateliti, samo se uran rotira u suprotnom ili retrogradnom smjeru. PLanete imaju ustaljenu rotaciju, a sunčeva rotacija može varirati jer nije čvrsto tijelo. Zato jer je sastavljeno od užarenih plinova događaju se oscilacije u rotaciji iako se njegovo središte vrti poput čvrstog tijela. Rotaciju planeta osigurava zakon o očuvanju kutne količine gibanja i sve planete se drže svoje staze kretanja.


Tagovi: