Zašto beba plače

Zašto beba plače

Zašto beba plače, jasno, da vas dozove

Liječnici, primalje i majka se vesele prvom bebinom plaču, jer ako beba ne zaplače čim se rodi nešto nije u redu, ako zaplače to je prvi znak da je beba zdrava i da je sve u redu. Zašto beba plače, jasno, da vas dozove, kad joj je hladno, kad je gladna, mokra ili bolesna. Plač je jedino sredstvo komunikacije kojim beba može privući vašu pažnju kada nešto treba. No, bebin plač ima puno nijansi za sva ta značenja.

Dobro je da se pitate zašto beba plače, jer ona nikada, baš nikada ne plače bez razloga. Majke odmah nauče razlikovati plač svoje bebe od plača svih drugih beba u rodilištu, a kada dođu doma vrlo brzo nauči raspoznavati kojim plačem što beba izražava. Ako bebi govorite dok je presvlačite, kupate je ili hranite ili se samo s njom igrate, ako joj naizmjence pričate i pjevate, vrlo brzo će početi gukati pokušavajući imitrati vaše glasove, a rjeđe će plakati.

Zašto beba plače i što plačem govori

Ne, nije nimalo neobično da postoji i bebin plač koji poziva na radost i maženje, plač koji izražava dosadu, osjećaj zanemarenosti i poziva na igru, druženje i maženje. Zato je važno razumjeti zašto beba plače i što plačem govori, ako je njezin plač cendrav, razdražljiv i bolećiv, i nastavi se i nakon što je premotate i nahranite, provjerite da nema povišenu temperaturu: Nježno masirajte bebin trbuščić i ako je to smiri to znači da ima grčiće u trbuhu.

Zašto beba plače i nikako ne može zaspati, tada je ili gladna, ili mokra, ili ima grčeve. Ako je beba češće gladna, češće će i plakati, nahranite je svaki put ima malen trbuščić, još nije posve vična sisanju i možda se ne najede dovoljno pa treba češće hranjenje. Gladna beba uz plač gura i ručice u usta, ako ne prepoznate glad plač se može pojačavati i pretvoriti u prave isprekidane jecaje, to je nesretni plač jer je ne razumiju.

Razni drugi razlozi zašto beba plače

Ako je beba čista i suha, nema povišenu temperaturu, nema grčeve, odbija sisu, sjetite se da postoje razni drugi razlozi zašto beba plače. Poigrajte se s bebom, nosite je i ljuljuškajte na rukama, nunajte je i pjevušite joj, prislonite je na svoje tijelo, toplina i miris majčinog tijela obično utješe bebu. Grčevi u trbuhu obično traju do navršenog trećeg mjeseca života, ali kod nekih beba mogu trajati i duže, a te kolike mogu biti jako bolne.

Zašto beba plače i kada je to plač zbog bolesti obično je povišena temperatura znak neke akutne infekcije i tada trebate s bebom otići pedijatru. Ponekada je bebi samo prehladno i dovoljno ju je utopliti i brzo će se smiriti i zaspati, a ponekada joj je pretoplo pa je malo raskomotite, no češće bebe plaču zbog hladnoće nego zbog topline, jer njihovo malo tijelo se nakon sigurne topline maternice tek treba naviknuti na ovaj hladni svijet i tek treba izgraditi svoj imunitet.


Tagovi: